fallback

Доларът на двуседмично дъно след спекулациите за политиката на Фед

Залозите, че централната банка ще увеличи лихвите до юли следващата година се свиха до 32%

12:45 | 09.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар записа нова отрицателна сесия спрямо кошница от 10 основни валути и вече се намира на двуседмично дъно спрямо еврото. Разпродажбите на зелените пари дойдоха след публикуваната снощи стенограма от заседанието на Федералния резерв на САЩ, която върна спекулациите относно момента, в който централните банкери ще повишат лихвените проценти.

Погледите на пазара през днешния ден ще са насочени към Великобритания, където ще се проведе среща на Английската централна банка и ще бъде взето решение за основния лихвен процент в страната.

Основният извод, който направиха пазарните участници, след протокола от заседанието на Фед, което се проведе на 16-17 септември, е, че централните банкери може да не повишат лихвените проценти толкова рано колкото се очакваше. По-голямата част от участници на срещата са заявили, че очакват темповете на ръст на икономиката да не са чак толкова добри, колкото широката публика очаква.

Централните банкери се обосноваха, че забавянето в световния икономически растеж като цяло, неизбежно ще се отрази и на американската икономика. В документа също така липсват коментари за конкретен период, в който ще започне увеличението на лихвените равнища.

Залозите, че Фед ще увеличи лихвените равнища до юли следващата година се свиха до 32%, а в деня преди публикуването на стенограмата на Фед, те бяха 45%. Информацията от документа обърка плановете на редица инвеститори заели позиции в долари, които очакваха зелените пари да продължат да поскъпват със същите бързи темпове и голяма част от тези участници намалиха експозициите си. За изминалите три месеца щатската валута е поскъпнала с 6,3%, което я превръща в най-силно представящият се участник, спрямо кошница от 10-те водещи валути.

През днешния ден се очакват изявленията на президента на ЕЦБ Марио Драги, както и пресконференцията на Английската централна банка. Драги е на посещение във Вашингтон, където ще коментира последните икономически събития в Европа и в глобалните централни банки.

В същото време инвеститорите очакват с повишен интерес изявленията след днешната среща на Английската централна банка, както и нейното решение за лихвените проценти. Очакванията са, че лихвите няма да бъдат променени, но анализаторите ще следят изказванията на банкерите, за да открият следи относно момента, в който институцията ще започне да ги покачва.

Стабилното представяне на икономиката на Острова предизвиква спекулации, че централната банка ще увеличи лихвените проценти дори по-скоро от Фед, но темповете, с който ще ги покачва след това, ще са по-ниски.

Едно евро се разменя днес срещу 1,2770 долара. GBP/USD се намира около 1,6200, близо до най-високите нива за днес. В същото време долар се разменя за 107,75 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Дъното, което еврото формира спрямо долара, създаде добре изразената техническа фигура “Piercing line”, наблюдавана в края на низходящи движения. Единната валута проби съпротивата при 1,2700 и създаде отлични предпоставки за по-сериозна корекция. Следващото препятствие по пътя нагоре, се намира при 1,2900, а след това и при ключовото ниво при 1,3000.

Въпреки корекцията, в която се намира двойката, низходящият тренд остава валиден и в дългосрочен период предимството остава на страната на долара.

GBP/USD

Британската лира записва четвърта поредна сесия на печалба, след като по-рано днес тества съпротивата при 1,6200.

В случай, че предимството се запази в полза на паунда, можем да очакваме изкачване до силната съпротива при 1,6413. Достигането на двойката до тези нива ще компрометира сериозно дългосрочния низходящ тренд.

USD/JPY

Доларът потъна до 3-седмично дъно спрямо йената и в същото време цената успя да пробие важната подкрепа при 108,00. В случай, че зелените пари продължат да губят позиции, можем да очакваме тест на следващата подкрепа при 106,54.

Валидността на възходящия тренд е компрометирана и в случай, че цената се задържи около текущите нива, можем да очакваме по-дългосрочно завръщане на предимството в полза на йената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 20.08.22 г.
fallback