fallback

Доларът се изкачи над 110 спрямо йената за първи път от 2008 г. насам

Данните за заетостта в Германия разочароваха отново европейските инвеститори

12:30 | 01.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар продължава да печели спрямо основните си конкуренти, след като по време на азиатската сесия зелените пари се изкачиха над 110 спрямо йената за първи път от август 2008 г. насам.

От друга страна еврото записа нови солидни загуби, след публикуваните във вторник данни, които показаха, че инфлацията в еврозоната се забавя, а данните за заетостта в Германия разочароваха инвеститорите.

Силата на долара по време на вчерашната американска сесия се дължеше предимно на данните за забавянето на инфлацията в Европа, които още повече увеличиха перспективите за дивергенция между паричните политики на централните банки на водещите световни икономики.

Разочароващите данни за потребителските цени в еврозоната подсказват, че Европейската централна банка може да разшири още повече програмите си за количествени облекчения, понижавайки още повече перспективите пред еврото.

Ситуацията в еврозоната контрастира ярко с тази в САЩ. Икономиката отвъд Океана показва стабилни признаци на растеж, което означава, че в даден момент Федералният резерв ще започне с постепенно увеличение на лихвените проценти. Този процес на ограничаване на икономическите стимули е напълно противоположен на случващото се в Европа и Япония.

Именно тези очаквания за дългосрочно различие в политиките на централните банки на Европа, САЩ и Япония оказват натиск върху еврото и йената и съответно дават подкрепа на долара.

Основните новини до края на седмицата са свързани със срещата на ЕЦБ, която ще се състои на 2 октомври, както и с доклада за промяната на заетостта в САЩ, който ще бъде изнесен в петък. Очакванията на пазара са, че срещата на централните банкери ще протече без изненади и няма да станем свидетели на промяна в текущата политика.

В същото време прогнозите за ръста в неселскостопанската заетост отвъд Океана са за 214 000 нови работи места, създадени през септември, спрямо създадените през преходния месец 142 000 нови позиции.

Едно евро се разменя срещу 1,2590 долара, което е близо до дъното за днес. GBP/USD се намира около 1,6160 също в близост до най-ниските стойности за деня. В същото време долар се разменя за 109,85 йени, като от началото на месеца японските пари са се обезценили с 4,8%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото губи позиции спрямо долара за седми пореден ден, като през този период единната валута е изтрила над 1,9% от стойността си. Силният низходящ тренд вероятно ще изпрати двойката до силните нива на подкрепа при 1,2500, а в случай, че тези стойности бъдат преминати успешно, можем да очакваме понижение до психологическите нива при 1,2000, около които в исторически план ставаме свидетели на обръщане на дългосрочния тренд.

От друга страна, резките понижения от изминалите седмици увеличават вероятността от по-стабилна корекция в полза на долара, която да задържи за известно време цената в диапазона 1,25-1,30.

GBP/USD

Опитите на корекция за паунда се оказаха неуспешни. През вчерашния ден цената се доближи до съпротивата при 1,3000, но в крайна сметка завърши деня с понижения. В случай, че текущото низходящо движение се запази, можем да очакваме достигане до дъната от 10 септември при 1,6050.

Дългосрочният низходящ тренд остава валиден и в средносрочен период предимството вероятно ще се запази на страната на долара, а двойката ще продължи текущото си движение надолу.

USD/JPY

Щатският долар успя да се изкачи над психологическото ниво 110,00, достигайки до нов връх при 110,08. Както прогнозирахме, множеството поръчки за прибиране на печалбите около тези стойности, понижиха цената и двойката в момента тя се намира под това ключово ниво.

През тази седмица вероятно ще станем свидетели на нови тестове на съпротивата при 110,00, а в случай, че на дневна база двойката успее да завърши над нея, можем да очакваме нов импулс и поскъпване за зелените пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 10.09.22 г.
fallback