fallback

Доларът се запъти към най-големия си тримесечен ръст от 2008 г.

Eврото изгуби позиции след поредното забавяне на инфлацията в еврозоната

13:15 | 30.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларовият индекс, следящ представянето на зелените пари спрямо кошница от десет основни валути, ще запише най-голямото си тримесечно поскъпване от 2008 г. насам. В същото време техническите индикатори показват, че растежът на зелените пари е твърде бърз. Интересът към долара се дължи на главно на очакванията, че Федералният резерв на САЩ е близо до повишение на основния лихвен процент в страната.

От друга страна еврото продължава да се срива спрямо долара, след като по-рано днес достигна ново 2-годишно дъно на фона на изнесените важни макроикономически новини.

Щатският долар достигна най-високото си ниво на свръх покупка от 2005 г. насам, показвайки, че поскъпването, което наблюдаваме през последните месеци е твърде бързо, сравнено с историческите данни. Зелените пари спечелиха над 1,7% спрямо 16 от най-активните валути, срещу които се разменя от 30 юни насам.

В същото време еврото изгуби позиции спрямо долара и йената на фона на публикуваните по-рано днес противоречиви данни за германската икономика. Продажбите на дребно във водещата европейска икономика са се увеличили с 0,5% през август, измерено на месечна база. Данните разочароваха анализаторите, които очакваха повишение с 0,6%.

Друга важна новина от Германия показа, че броят на безработните за месец септември се е увеличил с 13 000, при прогноза на анализаторите за спад от 5 000. Въпреки сериозното разминаване с прогнозите, нивото на безработицата в страната за месец септември остана при 6,7%, без промяна спрямо предходния отчетен период.

Другата основна новина, която оказа сериозен натиск върху еврото, беше свързана с прогнозните данни за нивото на инфлацията в цялата еврозона за месец септември, както и докладът за равнището на безработицата за месец август. Инфлацията в региона на годишна база се е увеличила с 0,3%, колкото беше и прогнозата на анализаторите. Измерителят се е понижил спрямо отчитането на данните от преди месец, когато инфлацията беше 0,4%.

Слабата инфлация в региона увеличава притесненията, че провежданата от ЕЦБ политика не е достатъчно ефективна. В същото време безработицата в цялата еврозона се запази на ниво от 11,5% стойности значително по-високите от това, което управляващите биха желали.

В четвъртък ще се проведе поредната среща на Европейската централна банка, а изнесените по-рано днес данни за слаба инфлация в региона, ще увеличат натиска върху банкерите. Преди седмица председателят на институцията Марио Драги коментира, че е възможно въвеждането на още повече стимули, ако това се налага, за да се предотврати опасността от дефлация в еврозоната.

Едно евро се разменя срещу 1,2610 долара, чертаейки най-ниските стойности за днес. GBP/USD се намира около 1,6250 също в близост до стойностите, на които започна търговията днес. Един долар се разменя за 109,50 йени, като от началото на месеца японските пари са се обезценили с 4,7%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Щатският долар продължава да разширява печалбите си спрямо еврото. Изключително силният низходящ тренд е поставил единната валута в състояние на свободно падане и тя не успява да намери силна подкрепа, около която да се задържи.

Днес цената достигна ново дъно при 1,2610. Следващото важно ниво на подкрепа за двойката се намира около 1,2490. Състоянието на свръх продажба, в което се намира двойката според техническия индикатор RSI, подсказва, че вероятно ще станем свидетели на краткосрочна корекция в полза на еврото.

GBP/USD

След загубите, които британската лира регистрира в края на миналата седмица, от началото на тази ставаме свидетели на опит за корекция. В случай, че печалбите за паунда се увеличат, можем да очакваме тест на низходящата тренд линия, а след това и на силната съпротива около 1,6410.

Дългосрочният низходящ тренд остава валиден и в средносрочен период предимството вероятно ще се запази на страната на долара, а двойката ще продължи текущото си движение надолу.

USD/JPY

Щатският долар продължава да покорява нови върхове спрямо йената, след като вчера достигна 109.76. В случай, че зелените пари продължат с увереното си поскъпване, цената ще тества психологическата съпротива при 110,00 йени за долар.

Нивото е важно, тъй като редица трейдъри, търгуващи с лимитирани поръчки, вероятно са заложили да приберат печалбите си именно около 110,00, а увеличеният брой продавачи временно ще оттласне цената от тези стойности, създавайки предпоставки за краткосрочна корекция в полза на йената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
fallback