fallback

Очаквания за силно волатилен паунд на фона на референдума в Шотландия

Дневната волатилност на двойката GBP/USD се покачи до 34,75%, или почти 10 пъти над нива отпреди месец

12:15 | 18.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Пред днешния ден се провежда референдумът за независимостта на Шотландия. Неизвестните около изхода от гласуването вероятно ще предизвикат сериозна волатилност при валутните двойки, в които участва британският паунд.

В същото време провелата се през вчерашния ден среща на Федералния резерв на САЩ премина без съществени изненади, носейки допълнителни печалби за щатския долар.

Финансовите инвеститори предприеха активни действия по хеджиране на британския паунд срещу резки движения в следващите 24 часа, след като шотландците започнаха да гласуват на референдума за независимост. Социологическите проучвания дават превес на желаещите да гласуват против отделяне, но разликата е прекалено малка и това създава сериозно напрежение на пазара.

Дневната волатилност на двойката GBP/USD се покачи до 34,75%, или почти 10 пъти над нивата, отбелязвани преди месец. Всички еднодневни опционни контракти за двойката ще падежират в петък, когато резултатите бъдат обявени. Залозите в опции за слабост на паунда спрямо долара се покачиха до най-високото си ниво от 4 години насам, а тези за загуби на английската валута спрямо еврото, до най-високото си ниво от 6 години насам.

Гласуването за независимост ще приключи в късните часове на днешния ден, а първите официални резултати ще излязат през нощта срещу петък. Големите брокери, предоставящи ликвидност на пазара, коментираха, че очакват волатилна и накъсана търговия около момента, в който първите, най-малки региони, започнат да обявяват резултатите от техните секции.

Тези първични данни ще помогнат да се определи тенденцията и в случай, че тя клони към отделяне на Шотландия, паундът ще бъде подложен на огромен натиск. Най-големите региони с по-голям процент гласуващи, вероятно няма да обявят предварителни официални резултати в рамките на днешния ден.

Другата основна новина от седмицата, която беше очаквана с огромен интерес от пазара, е свързана с месечна среща на Федералния резерв на САЩ, която приключи снощи в 21:00 часа българско време. Централните банкери не предприеха изненадващи стъпки, запазвайки насочващата си политика, която твърди, че лихвените проценти ще бъдат увеличени "известно време" след пълното прекратяване на програмата за количествени облекчения.

Очаквано, програмата беше свита за седми пореден път с нови 10 млрд. долара и вече е в размер на 15 млрд. На следващата си среща Фед най-вероятно ще преустанови напълно паричните стимули и фокусът ще бъде изцяло насочен към момента, в който ще стартира увеличението на лихвените равнища.

Едно евро се разменя срещу 1,2880 долара, в близост до най-високите стойности за днес. GBP/USD се намира около 1,6300, докато един долар се разменя за 108,60 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Силното еднопосочно движение в полза на долара през вчерашния ден, дължащо се на срещата на Фед, изпрати двойката до ново най-ниско дъно за тази година при 1,2850. През днешния ден цената продължи да се понижава, достигайки до 1,2830, но в последствие еврото успя да възстанови част от загубите.

В случай, че единната валута продължи с дневното си поскъпване, можем да очакваме тест на съпротивата около 1,2900. От друга страна, пътят на долара към ново поскъпване, минава през тест на дъното при 1,2750.

GBP/USD

Представянето на лирата през днешния ден ще зависи изцяло развитието на референдума за независимост на Шотландия. Вероятно отделяне на региона би понижило лирата с около 10% или до около 1,5500.

В случай, че гласуването е отрицателно, можем да очакваме поскъпване на паунда като цената вероятно ще тества съпротивата около 1,6550.

USD/JPY

Доларът направи ново рали спрямо йената и се изкачи до нов 6-годишен връх при 108,87, след като в сряда зелените пари записаха най-голямото си дневно повишение от 8 месеца насам. Следващото ниво на съпротива по пътя нагоре се намира при 109,31.

Сериозното поскъпване на долара създаде предпоставки за корекция, която може да понижи цената до 107,76, а след това и до дъното то 16 септември при 106,80.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 29.08.22 г.
fallback