fallback

Доларът задържа печалбите си, погледите са насочени към паунда

Очакванията за евентуалното отделяне на Шотландия натежават върху доверието в Обединеното кралство

12:40 | 11.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът се задържа в близост до 6-годишния си връх спрямо йената в началните часове на днешната търговия на фона на продължаващите спекулации около паричната политика на Фед. В същото време погледите на пазара са насочени към британската лира, преди предстоящия на 18 септември референдум за отделянето на Шотландия.

Щатският долар продължава да е една от най-силно представящите се валути през тази седмица, отчасти защото инвеститорите подновиха опасенията си около предстоящата среща на Федералния резерв на САЩ. От събранието инвеститорите очакват да получат по-ясен сигнал за бъдещите планове на банката, най-вече относно момента, в който ще започне повишението на лихвените проценти в страната.

Официални лица свързани с Фед коментираха, че текущите настроения на пазара и неяснотата около момента, в който ще бъдат повишени лихвите се харесват на централните банкери, тъй като за момента те не желаят да разкриват бъдещите си планове. Това е така, тъй като евентуални изненадващи действия от страна на Федералният резерв биха имали много по-силен ефект върху пазара, а именно това е желанието и на банкерите.

В случай, че те разкрият предварително намеренията си за провежданата политика и уточнят точната дата, на която ще започнат да повишават лихвите, пазарът ще се нагоди спрямо тези промени и промените не биха имали желания ефект.

Последиците от евентуалното повишение на лихвените проценти в най-голямата икономика в света ще са свързани най-вече с повишение на доходността на държавните облигации на САЩ. Спекулациите вече започнаха да увеличават доходността на облигациите, а това даде силна подкрепа за долара, най-вече спрямо ниско лихвените валути, каквито са йената и еврото.

По-високата доходност на облигациите увеличава интересът на чуждестранни инвеститори към тях. Тези инвеститори закупуват долари, които са им необходими, за да се сдобият с американските облигации, като по този начин увеличават търсенето на зелените пари.

Проучванията, показващи, че Шотландия може да се отдели от Англия, развивайки Обединеното кралство, оказват сериозен натиск върху лирата. В признаци на паника от възможното разпадане на 307-годишния съюз, британският министър Дейвид Камерън призова шотландците да не разделят държавата. Камерън, заедно с други официални лица призоваха за структурни реформи, които да дадат на Шотландия по-голяма независимост, в замяна на това тя да остане част от Великобритания.

Евентуалното отделяне на региона може да има много тежки икономически последици за целия остров, тъй като Министерството на финансите на Англия заяви, че няма никакъв начин, новата държава Шотландия да използва като своя валута лирата стерлинг. Това означава, евентуален положителен вот ще срине паунда, но анализатори не се наемат да прогнозират, колко точно би се обезценила лирата.

Едно евро се разменя днес срещу 1,2930 долара. GBP/USD се намира около 1,6240, което е близо до най-високите нива за днес. В същото време един долар се разменя за 106,85 йени, което е близо до нивата на отваряне.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото успя да спре силния устрем на долара и ограничи загубите си на нива около 1.2900. Предпоставките за възходящо движение в полза на еврото се увеличават и в случай, че на дневна база цената успее да се изкачи над 1,2980, можем да очакваме тест силната съпротива около 1,3050.

Вероятността за по-продължителна корекция остава малка, тъй като дългосрочното предимство е в полза на долара. При понижение, двойката ще тества подкрепата при 1,2795.

GBP/USD

Двойката не успя да формира обръщаща техническа фигура „Доджи“ (Doji), тъй като през вчерашния ден цената се понижи под дъното от вторник, нарушавайки правилото за образуване на формацията. Въпреки това, британската лира поскъпна и вероятно ще направи опит да запълни негативния гап, с който двойката стартира в началото на седмицата.

Най-близката съпротива за паунда се намира около 1,6320, а в случай на понижение, можем да очакваме тест на подкрепата около 1,6050. Представянето на лирата е повлияно изключително силно от предстоящия референдум за независимост на Шотландия.

USD/JPY

Ралито на долара продължава с пълна сила, след достигнатия нов връх по-рано тази сутрин при 107,04. От 7 август до момента доларът е спечелил около 5,4% спрямо йената, което създава сериозни предпоставки за корекции.

В случай, че станем свидетели на такива, можем да очакваме двойката да тества подкрепата около 105,00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
fallback