fallback

Загуби за еврото след срещата на ЕЦБ, доларът с 6-годишен връх спрямо йената

Пазарът очаква правителствените данни за трудовия пазар в САЩ

12:30 | 05.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

През вчерашния ден станахме свидетели на сериозна волатилност на валутните пазари, след като Европейската централна банка взе решение да разхлаби допълнително паричната си политика и да намали още повече лихвените проценти. Този ход се отрази пагубно на еврото, което се срина до 14-месечно дъно спрямо долара.

В същото време завишените очаквания към икономиката на САЩ изведоха зелените пари до най-високото им ниво спрямо йената от шест години насам. Това се случва на фона на предстоящия важен икономически доклад за заетостта отвъд Океана, които ще бъде публикуван по-късно днес.

Еврото изгуби 1,6% спрямо долара в четвъртък, което най-големият 1-дневен спад от близо 3 години насам. Разпродажбите изпратиха единната валута на най-ниското ѝ ниво 10 юли 2013 г. Това се случва на фона на провелата се вчера среща на ЕЦБ, на която бяха взети редица решения за допълнително стимулиране на икономиката.

Основната новина беше свързана с понижението на основния лихвен процент в съюза до 0,05%, което е ново рекордно най-ниско ниво. В същото време от институцията заявиха, че планират обратно изкупуване на определени ценни книжа през октомври.

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги отказа да уточни размерите на програмата за обратно изкупуване на активи, но коментира, че банката ще увеличи баланса си до нива подобни на тези от 2012 г. Анализатори изчислиха, че през визирания от Драги период, банката е имала експозицията за приблизително 1 трлн. евро, което е с 50% повече спрямо сегашните нива.

Японската йена продължи да губи позиции спрямо долара като тази сутрин достигна до 6-годишно дъно. Поевтиняването на йената се дължи на надеждите на азиатските инвеститори, че Японският правителствен пенсионен инвестиционен фонд ще пренасочи огромен финансов ресурс към акции от страната за сметка на държавни облигации. Подобен ход ще тласне цените на акциите нагоре, което допълнително ще отслаби йената, тъй като по традиция японските пари са в обратна корелация с местната борса.

През днешния ден отново се очаква повишена волатилност на финансовите пазари, тъй като Министерството на труда на САЩ ще публикува месечния си доклад, от който ще стане ясен броят на ново откритите работни места в страната, както и текущото равнище на безработицата. Двата измерителя са изключително важни и играя ключова роля при определянето на паричната политика от страна на Федералният резерв, тъй като състоянието на пазара на труда е смятано за един от най-важните индикатори за състоянието на цялата икономика.

Данните ще бъдат публикувани в 15:30 часа българско време, а предварителните очаквания са, че през месец август икономиката на САЩ е прибавила нови 216 000 работни места, а нивото на безработицата е намаляло до 6,1%, спрямо 6,2% през предходния месец.

Едно евро се разменя срещу 1,2950 долара, което е близо до най-високите нива за днес. GBP/USD се намира около 1,6310. В същото време един долар се разменя за 105,25 йени, близо до нивата на отваряне.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото се срина рязко надолу спрямо долара, след като в четвъртък цената проби без проблем психологическата граница от 1,30 за първи път от 14 месеца насам. Следващото ниво на подкрепа по пътя надолу се намира при 1,2933, а затваряне на дневна база под това ниво ще създаде предпоставки за тест на нивата около 1,2865.

Силното понижение на еврото създава предпоставки за корекции, които може да върнат цената в низходящия ценови канал, построен от началото на месец май.

GBP/USD

Паундът потъна до 7-месечно дъно спрямо долара. Цената се понижи под силната подкрепа при 1,6460, която се превърна в ключова съпротива за двойката. В случай, че низходящото движение продължи, можем да очакваме тест на подкрепата около 1,6215. Липсата на по-сериозен бичи сигнал въздържа инвеститорите от влизане в дълги позиции, но поредното рязко понижение за паунда увеличи значително вероятността за предстояща корекция.

USD/JPY

Тази сутрин доларът докосна 6-годишен връх спрямо йената, достигайки при 105,70.

Двойката се намира в състояние на свръх покупка и по-сериозното поскъпване на зелените пари вероятно ще се забави. Вероятността от корекция ще се увеличи, в случай, че цената приключи под съпротивата на върха от 2 януари, който се намира при 105,42.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:33 | 10.09.22 г.
fallback