fallback

Еврото се насочва към ceдма поредна седмица на отрицателна територия

Разпродажбите на единната валута ще продължат, смятат голяма част от пазарните анализатори

11:45 | 29.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото е на път да завърши седмицата на загуба за седми пореден път. Това ще бъде най-дългият негативен период за валутата от повече от десетилетие насам. Черната серия за единната валута може да бъде прекъсната още днес, когато ще бъдат изнесени важни данни за безработицата и инфлацията в еврозоната.

Еврото се насочи към месечно понижение спрямо 15 от 16-те валути, срещу които се разменя. Това се случва седмица преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ). На 22 август Марио Драги изяви опасенията си, че инфлационните очаквания в еврозоната са се понижили значително, което от своя страна увеличава спекулациите, че централните банкери ще прибавят нови парични стимули.

Днес по обед ще бъде изнесен важният доклад за индекса на потребителските цени в еврозоната. Показателят е от особено значение, тъй като е най-точният измерител на текущата инфлация. Очакванията са за покачване до 0.3% през месец август, измерено на годишна база.

В случай, че прогнозите се потвърдят, това ще бъде най-слабото покачване на инфлацията от октомври 2009 г., когато станахме свидетели на дефлация. Данните добиват още по-голямо значение, тъй като ще подскажат дали ЕЦБ ще предприеме стимули за икономиката още на срещата си на 4 септември, или ще изчака още малко.

Голяма част от пазарните анализатори продължават да са на мнение, че разпродажбите за еврото ще продължат. Каквито и стойности да бъдат публикувани днес за инфлацията в региона, те със сигурност ще са много далеч от заложеното целево ниво от 2%. Това означава, че текущата политика на банката не дава необходимите резултати и е необходима промяна, която според специалистите непременно ще доведе до още по-сериозни загуби за единната валута.

Едно евро се разменя срещу 1,3170 долара. GBP/USD се намира около 1,6600, записвайки най-високите нива за деня. В същото време един долар се разменя за 103,80 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

През последните няколко дни еврото тества съпротивата при 1,3220, но не успя да се изкачи над това ниво. Днес предимството отново е на страната на долара и цената се е насочила към съпротивата при 1,3150.

В случай, че това ниво бъде преминато успешно, можем да очакваме затвърждаване на низходящия тренд и тест на психологическите 1,3000.

GBP/USD

Опитите на британската лира да пробият силната съпротива при 1,6600 продължават. Двойката тества неуспешно това ниво през последните седем дни сесии, създавайки сериозни предпоставки за продължаване на низходящия тренд.

В случай, че предимството се завърне на страната на долара, можем да очакваме достигане до дъното от 25 август при 1,6505, а след това до дъното от месец март при 1,6460.

USD/JPY

Японската йена успя да се възползва от предоставената ѝ възможност да възстанови част от натрупаните загуби през последните дни.

В случай, че предимството се запази на страната на японската валута, можем да очакваме тестване на подкрепата около 103,00, а пробив под това ниво би означавал ново завръщане на двойката в ценовия канал, построен от началото на месец февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:28 | 08.09.22 г.
fallback