fallback

Глътка въздух за еврото преди предстоящите важни икономически новини

Доларът отстъпи от достигнатите върхове, след като пазарните участници предпочетоха да приберат натрупаните до този момент печалби

12:00 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар отстъпи от достигнатите по-рано през седмицата върхове на фона на предстоящите важни икономически данни от Европа и САЩ. В същото време еврото отчете минимално поскъпване, след нова вълна спекулации, че през следващата седмицата Европейската централна банка (ЕЦБ) може да остане пасивна и да не предприеме очакваните от пазара нови икономически стимули.

Данните за инфлацията в еврозоната, които ще бъдат публикувани в петък, се очакват с огромен интерес от пазара. Докладът ще дойде в навечерието на срещата на ЕЦБ и вероятно ще бъде основната новина, с която банкерите ще се съобразят при вземането на решение, дали да въведат нови стимули за икономиката или да изчакат още малко.

Опасенията, че Европа навлиза в дефлационна спирала, са основна грижа на банкерите, тъй като подобен процес е много трудно обратим. Председателят на институцията Марио Драги многократно обяви пълната готовност на банката да предприеме действия, в стремежа си да бъде избегнат процеса по навлизане в дефлация.

В същото време щатският долар отстъпи от достигнатите върхове, тъй като голяма част от пазарните участници предпочетоха да приберат натрупаните до този момент печалби, преди днешните новини за прогнозния брутен вътрешен продукт на САЩ за второто тримесечие на годината. Очакванията на специалистите са, че темповете на растеж на американската икономика са достигнали 3,9%.

В случай, че реално публикуваните данни съвпаднат с прогнозите, това ще увеличи значително спекулациите, че Федералният резерв ще повиши лихвите по-рано. Подобно стечение на обстоятелствата би било благоприятно за щатския долар и той вероятно ще продължи със своето поскъпване.

Редица анализатори изтъкват, че пазарът трябва да се подготви за ново понижение на еврото. ЕЦБ не е единственият катализатор, които може да окаже влияние върху представянето на единната валута. Геополитическото напрежение с Русия и задаващата се търговска война с Москва също могат да окажат сериозен натиск върху еврото.

В допълнение, действията на Федералния резерв на САЩ, несъмнено ще дадат отражение и в Европа, тъй като доларът ще започне постепенно да поскъпва за сметка на единната валута.

Едно евро се разменя срещу 1,3210 долара, в близост до най-високите стойности за днес. GBP/USD се намира около 1,6600, също записвайки най-високото ниво за деня. Един долар се разменя за 103,70 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

След достигнатото в сряда дъно при 1.3150, еврото успя да спечели позиции и тази сутрин тества съпротивата при 1,3220. Двойката образува техническата фигура "Биче поглъщане" (Bullish Engulfing), която по традиция се наблюдава в края на низходящ тренд.

Фигурата ще остане активна, в случай, че на дневна база цената се задържи над дъното на формацията. Нивото около 1,3150 остава ключово за двойката, а пробив под него, ще освободи пътя за тест на психологическата граница при 1,3000.

GBP/USD

Тази сутрин британската лира успя да поскъпне, пробивайки успешно силната съпротива при 1.6600, но в последствие отново се завърна в подножието на тази стойност. В случай, че паундът успее да продължи започналия опит за корекция, можем да очакваме тестване на съпротивата на низходящата тренд линия, построена от върха на 14 юли.

От друга страна низходящият тренд при двойката за момента остава валиден и предпоставките за по-сериозно поскъпване на долара са налице.

USD/JPY

Японската йена успя да се възползва от предоставената ѝ възможност да възстанови част от натрупаните загуби през последните дни.

В случай, че предимството се запази на страната на японската валута, можем да очакваме тестване на подкрепата около 103,00, а пробив под това ниво би означавал ново завръщане на двойката в ценовия канал, построен от началото на месец февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:59 | 11.09.22 г.
fallback