fallback

Йената губи позиции на фона на намаляващото геополитическо напрежение

Негативните данни oт еврозоната натежават върху единната европейска валута

11:30 | 14.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена поевтинява за четвърти пореден ден, след като търсенето на активи убежища намаля сериозно през последните дни. От друга страна еврото продължава да се представя противоречиво, след като изнесеният по-рано днес доклад отново разочарова, показвайки, че икономиката на Германия се е свила повече от очакваното през изминалото тримесечие.

Отслабването на геополитическото напрежение от различни точки по света се отразява негативно върху интереса на инвеститорите към активи убежищата, каквито са йената и швейцарският франк. Японската валута е на път да запише четвърти пореден ден на спад спрямо основните си конкуренти. Това се случва, тъй като апетитът към риск сред инвеститорите се увеличава и те са по-склонни да инвестират в по-високодоходни активи, които от своя страна нося и повече риск.

В същото време, изнесеният по-рано днес доклад, показа, че брутният вътрешен продукт на Германия за второто тримесечие се е свил с 0,2%. Прогнозите на анализаторите бяха за по-малък спад от 0,1%. Останалите големи икономики в еврозоната, като френската например, също показват слабост и свиване.

Негативните данни оказват сериозна тежест върху еврото, тъй като перспективите за икономически растеж намаляват, като в същото време се увеличава вероятността Европейската централна банка да въведе нови икономически стимули.

Една от най-силно представящите се валути през последните дни продължава да бъде щатският долар. Зелените пари печелят четвърта поредна сесия спрямо йената, като в същото време задържат стабилните си позиции спрямо еврото.

По-късно днес в САЩ ще бъде публикуване ежеседмичният доклад за молбите за помощи за безработица. В случай, че данните се разминат по-сериозно с прогнозите на анализаторите, е възможно да станем свидетели на волатилност на финансовите пазари.

Едно евро се разменя срещу 1,3355 долара, като двойката се търгува в дневен рейндж от едва 20 пипса. GBP/USD се намира около 1,6665, близко до най-ниските стойности за деня, докато един долар се разменя за 102,50 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Щатският долар е на път да запише четвърта поредна печеливша сесия спрямо еврото. Въпреки привидно голямото предимство на зелените пари, през последните дни цената се колебае в тесни граници и не успява да пробие подкрепата около 1,3332-40.

Понижение под тази стойност може да изведе двойката до тест на дъното от 7 ноември при 1,3296.

GBP/USD

След двудневното поскъпване, което записа лирата, през вчерашния ден тя беше подложена на солидни разпродажби, които понижиха цената под ключовото ниво при 1,6700.

Тази стойност се превърна в основна съпротива за двойката, а в случай, че низходящото движение продължи, можем да станем свидетели на тест на подкрепата около 1,6625 и след това на тази при 1,6550.

USD/JPY

Щатският долар набира скорост спрямо йената, след като цената достигна връх при 102.65, което е близо до горната граница на ценовия канал.

Перспективите за по-сериозно еднопосочно движение в полза на долара ще се увеличат в случай, че на дневна база цената завърши извън границите на канала, пробивайки ключовата съпротива при 103,00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:14 | 09.09.22 г.
fallback