fallback

Еврото изгуби позиции след противоречивите новини от Германия

Щатският долар записа минимално поскъпване по време на азиатската сесия

12:27 | 12.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Изнесеният по-рано днес доклад за икономическите очаквания в Германия разочарова инвеститорите, предизвиквайки умерени разпродажби на еврото. В същото време опитите за допълнително поскъпване на щатския долар спрямо кошница от валути, за момента се оказват неуспешни.

Индексът на ZEW за икономическите очаквания в Германия за месец август се размина с прогнозите на анализаторите. Измерителят достигна 8,6 пункта на фона на очаквани 18,2 пункта. Стойностите са значително по-ниски от предходния месец, когато бяха отчетени 27,1 пункта.

Индексът на ZEW отразява разликата между оптимистично и песимистично настроените инвеститори. Положителният резултат все пак показва, че нивото на оптимистичните инвеститори е по-голямо от негативно настроените.

Щатският долар записа минимално поскъпване по време на азиатската сесия, получавайки подкрепа от повишението в доходността на държавните облигации на САЩ. Дълговите книжа се оттласнаха от 14-месечното дъно, до което бяха достигнали в края на миналата седмица.

Традиционно, по-високата доходност на американските облигации е в подкрепа на зелените пари, тъй като ценните книжа са широко търсени от инвеститорите в Азия. Тъй като щатските облигации са деноминирани в долара, инвеститорите обменят местната си валута за долари, с които да придобиват ценните книги, като по този начин предизвикват поскъпване в зелените пари.

В същото време японската йена продължи да губи своята привлекателност на фона на намаляващото геополитическо напрежение. Традиционно използваната за актив убежище валута се изкачи до няколко седмичен връх спрямо кошница от валути на фона на контра-санкциите, които Русия въведе срещу Запада в четвъртък.

Индикациите, че Москва ще направи опит да посредничи между Украйна и проруските бунтовници временно намали напрежението, а това доведе и до спад на интереса към йената.

Едно евро се разменя срещу 1,3390 долара, след като достигна дневен връх при 1,3410. GBP/USD се търгува около 1,6770, докато един долар се разменя за 102,25 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото е подложено на сериозни разпродажби през днешния ден, след като проби подкрепата при 1,3360 и се насочи към дъното при 1,3330. В случай, че и това ниво бъде преминато успешно, перспективите за достигане на ключовите 1,3000 ще се увеличат значително.

GBP/USD

Лирата остана стабилна през вчерашния ден, записвайки минимална печалба спрямо долара. Тесният рейндж на движение при двойката от началото на седмицата ограничава опитите за поскъпване на долара. Най-близката подкрепа за паунда се намира при 1,6743, а следващата е при ключовото ниво – 1,6700.

Продължаващото дни наред поскъпване на долара увеличава предпоставките за корекция. При подобен сценарии цената може да тества съпротивата около 1,6900, където е позиционирана 89-дневната пълзяща средна.

USD/JPY

Доларът печели позиции спрямо йената за втори пореден ден, след като в петък цената завърши над подкрепата при 102,07. Предимството на зелените пари вероятно ще се запази, а цената ще тества съпротивата около 102,75 и след това и тази при ключовите 103,00.

Двойката продължава да се придържа към тесния рейндж на търговия и остава в ценовия канал построен от началото на февруари. Перспективите за по-сериозно еднопосочно движение ще се увеличат в случай, че на дневна база цената завърши извън границите на канала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 11.09.22 г.
fallback