fallback

Валутните пазари в очакване на срещите на централните банки на Европа и Англия

Йената се засили спрямо долара, след като Русия обяви ответни санкции на Запада

12:00 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото започна колебливо днешния ден в очакване на срещите на Европейската и Английската централни банки. Резултатите от събранията ще покажат дали лихвените проценти ще бъдат променени и каква ще бъде провежданата парична политика в Европа.

В същото време в сряда йената записа най-силното си представяне спрямо долара от четити месеца насам на фона на бързо ескалиращото напрежение между Русия и западните страни.

Днес ще се проведе срещата на Европейската централна банка. Очакванията са, че централните банкери ще запазят лихвените равнища на рекордно ниските 0,15%. Също така вероятно ще бъде запазена и негативната лихва по междубанковите депозити. По-голям интерес предизвиква пресконференцията на централните банкери, която е насрочена за 15:30 часа. Пазарните участници очакват изявлението да даде повече яснота около бъдещата парична политика ЕЦБ.

Разочароващите новини от различни краища на еврозоната увеличиха спекулациите, че до края на годината централните банкери все пак може да прибегнат до ново увеличение на стимулите. Основните притесненията около Еврозоната са, че регионът може да изпадне в дефлационна спирала, излизането, от която е изключително трудно. Признаци за подобен сценарии идват от Италия, където през вчерашния ден стана ясно, че БВП се е свил с 0,2% за второ поредно тримесечие.

Другата важна новина от деня е свързана със срещата на Английската централна банка. Икономиката на Великобритания показва признаци на възстановяване и банкерите едва ли ще изненадат пазара с предприемането на неочаквани действия. В часовете преди срещата паундът е подложен на натиск и губи позиции спрямо кошница от основни валути.

Доларът изгуби над 0,5% спрямо йената в сряда, след като Русия обяви ответни санкции. Увеличаването на напрежението между Москва и запада, насочва погледите на инвеститорите към активи убежища, каквато е японската йена.

Едно евро се разменя срещу 1,3370 долара, което е най-ниското ниво за деня. GBP/USD се търгува около 1,6840, докато един долар се разменя за 102,25 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Поскъпването на долара спрямо еврото продължава, но през последните дни силното еднопосочно движение забавя своята скорост. Текущото ниво на съпротива около 1,3440 остава ключово за двойката. През днешния ден доларът вероятно ще тества дъното от вчера при 1,3331, а в случай, че успее да пробие това ниво, можем да очакваме достигане до следващото важно ниво при 1,3300.

Дългосрочният тренд премината на страната на долара, обръщайки почти двугодишното възходящо движение в полза на еврото. Възможността за тестване психологическото ниво при 1,3000 става все по-реална.

GBP/USD

Лирата поднови низходящото си движение спрямо долара. През последните дни цената направи опит за тест на ключовото ниво на 89-дневната пълзяща средна при 1,6900, която до този момент представляваше основна подкрепа за двойката. Понижението под този технически индикатор го превръща в ключова съпротива, като в същото време увеличава перспективите за по-сериозно поскъпване на долара и тест на нивата около 1,6700.

USD/JPY

През вчерашния ден станахме свидетели на по-сериозно еднопосочно движение в полза на йената. Цената се понижи до дневно дъно при 101,75, но в крайна сметка завърши над ключовата 100-дневна пълзяща средна при 102,07. Тази сутрин предимството отново е на страната на долара и цената се насочи към съпротивата при 102,50, а в случай, че това ниво бъде пробито, можем да очакваме достигане до горната граница не ценовия канал при 102,70.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 27.08.22 г.
fallback