fallback

Зелените пари остават стабилни след силните икономически данни

Йената започва новата седмица със загуби след оптимистичната правителствена статистика

12:13 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна седмицата с минимални повишения спрямо йената, благодарение на икономическият оптимизъм от публикуваните в петък данни за безработицата в САЩ. В същото време еврото остава на текущите си дъна спрямо кошница от валути, тъй като пазарните участници продължават да анализират ефекта от монетарните стимули, които Европейската централна банка предприе на срещата си на 5 юни.

Доларът спечели позиции в петък, след като важният месечен доклад на Министерството на труда на САЩ показа, че в страната през месец май са създадени 217 000 нови работни места. Прогнозите на анализаторите бяха за повишение от 212 000, а по-високите стойности изненадаха приятно пазарните участници.

Данните показаха, че състоянието на пазара на труда се е възстановило на нивата си от преди рецесията, след като за 4-ти пореден месец новите позиции надвишават 200 000, потвърждавайки настроенията, че икономическото забавяне около тежката зима в САЩ вече е преодоляно.

В допълнение, данните за нивото на безработицата отвъд Океана също надминаха прогнозите на анализаторите. Равнището остана при 6,3%, каквото беше и през предходния отчетен период, докато очакванията бяха за повишение до 6,4%.

Силните данни от петък се отразиха благоприятно на долара, тъй като за пореден път потвърдиха широко разпространеното мнение, че Федералният резерв ще се придържа към политиката си за постепенно прекратяване на програмата за обратно изкупуване на активи.

Еврото възстанови част от загубите си, след като в четвъртък достигна до 4-месечно дъно на фона на проведената тогава среща на ЕЦБ. От институцията взеха решение да намалят лихвените равнища до 0,15%, спрямо предходните 0,25%. Това е най-ниското ниво в историята на централната банка, а целта е да се стимулира икономиката и да се увеличи ниво на инфлацията.

В минутите след обявяването на решението на ЕЦБ еврото изгуби позиции, но в последствие, то се върна на нивата от преди срещата, тъй като пазарните участници очакваха действията на банката да бъдат по-агресивни. Прогнозите, че лихвените равнища ще бъдат понижени до отрицателна стойност не се сбъднаха, което до известна степен подкрепи единната валута.

Йената започна новата седмица със загуби след публикуваните тази сутрин икономически новини от Япония. Излишъкът по текущата сметка през април е достигнал 1.8 млрд. долара, стана ясно от доклад на Министерството на финансите в Токио. Прогнозите на анализаторите бяха за по-голям излишък в размер на около 3 млрд. долара. Япония публикува излишъци по текущата си сметка от 1996 г. насам, когато намали зависимостта си от чуждестранни капитали и подкрепя статуса на йената като актив убежище.

Едно евро се разменя срещу 1,3650 долара, след като по-рано достигна връх при 1,3668. GBP/USD се търгува около 1,6820, след като тази сутрин лирата спечели над 0,1%. В същото време един долар се разменя за 102,45 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 30.08.22 г.
fallback