fallback

Доларът поскъпва в очакване на докладите за пазара на труда в САЩ

Еврото продължава да е под натиск преди срещата на ЕЦБ

12:18 | 04.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се изкачи до едномесечен връх спрямо йената на фона на очакваните икономически новини Отвъд океана, които ще бъдат публикувани по-късно днес и в петък. Данните за промяната в заетостта в частния сектор, изготвяни от ADP, вероятно ще оправдаят очакванията на инвеститорите, а това допълнително ще затвърди позицията, че Федералният резерв ще продължи да намалява паричните стимули.

От друга страна еврото остана слабо, тъй като инвеститорите от Европа изчакват утрешната среща на ЕЦБ, на която вероятно ще бъде взето решение за понижаване на лихвените равнища.

Доларът спечели позиции във вторник, след като доходността по 10-годишните облигации на САЩ се изкачи до най-високото си ниво от три седмици насам, увеличавайки апетита на инвеститорите към тези инструменти. Дълговите книги достигнаха възвръщаемост от 2,6%, след като през изминалите два дни се покачиха с 12 базисни пункта. В същото време облигациите от Япония изгубиха от своята доходност.

По традиция подобни движения се отразяват положително на долара и съответно са в ущърб на йената, тъй като инвеститорите от Азия имат сериозен интерес към американския дълг. Тъй като облигациите са деноминирани в долари, покупките на тези книжа увеличават търсенето на зелените пари и намаляват това на йените.

Инвеститорите са в очакване на данните за състоянието на пазара на труда в САЩ, тъй като това са едни от най-важните новини за представянето на икономиката на страната. Докладът на ADP, които ще бъде публикуван днес, вероятно ще покаже, че през май са открити 210 000 нови работни места, след като през предходния отчетен период бяха открити 220 000.

Другият важен доклад за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ, които традиционно се публикува от Министерството на труда всеки първи петък в месеца, вероятно ще покаже, че новите позиции са се увеличили с 215 000. През предходния месец показателят достигна 288 000, което е едно от най-високите нива за последните месеци.

Официални лица от Европейската централна банка (ЕЦБ) коментираха, че президентът Марио Драги ще сигнализира, че намалението на лихвените равнища, което би трябвало да се случи на утрешната среща на институцията, няма да бъде последното. Лихвите по депозитите в ЕЦБ ще бъдат намалени до минус 0,1%, смятат преобладаващата част от пазарните анализатори.

Стимулирането на икономиката се дължи на изключително слабата инфлация в еврозоната, която на годишна база достигна едва 0,5% през май, спрямо 0,7% през април. В същото време целевото равнище на банката е за 2% инфлация.

Щатският долар поскъпна с 1,3% през изминалия месец и се превърна във втората най-добре представила се валута сред паричните единици на 10-те икономически най-развити страни. За същия период йената е поскъпнала с 0,7%, докато еврото е изгубило 0,8%.

Едно евро се разменя срещу 1,3610 долара, в близост до най-ниските стойности за днес. GBP/USD се търгува около 1.6700. В същото време един долар се разменя за 102,35 йени, след като вчера записа печалба от 0,6%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 04.06.14 г.
fallback