fallback

Доларът започна седмицата с нови печалби

Очакваните силни икономически данни от САЩ през днешния ден оказват подкрепа за зелените пари

14:04 | 02.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна понеделника силно и спечели позиции спрямо кошница от основни валути. Печалбите за зелените пари идват преди днешния доклад за индустриалното производство в САЩ, които вероятно ще покаже, че производственият отрасъл се е разширил с най-бързите си темпове от началото на годината. В същото време еврото остана в близост до най-ниското си ниво за последните три месеца преди утрешните новини за потребителските цени и равнището на безработицата в еврозоната.

Очакваните силни икономически данни от САЩ през днешния ден оказаха подкрепа за щатския долар. Инвеститорите са насочили вниманието си към независимия доклад на Института за управление на доставките, които ще публикува актуалните стойности за бизнес активността в производствения сектор в страната. Очакванията са, че измерителят се е повишил до 55,5 пункта през май, спрямо 54,9 пункта през предходния месец.

Ако стойностите се потвърдят, това ще бъде най-сериозното разширяване на индустриалната активност от началото на годината. Публикации над 50 пункта означават, че икономиката се разширява, като това оказва положителен ефект върху националната валута.

От друга страна, еврото увеличи загубите си спрямо долара на фона на широко разпространеното очакване, че Европейската централна банка ще стимулира допълнително икономиката. Следващата среща на институцията е в четвъртък, 5 юни, а прогнозите са, че ЕЦБ ще намали лихвите по междубанковите депозити до минус 0,1%.

Подобно понижение до отрицателна стойност ще бъде първото сред развитите икономики и поради тази причина някои от последствията, които може да се появят са трудно предвидими за пазарните анализатори.

Очакваните важни икономически новини от Европа, които ще бъдат публикувани утре, може да окажат допълнителен натиск върху ЕЦБ за предприемане на действие. Прогнозният индекс за инфлацията в паричния съюз вероятно се е забавил до 0.6% през май, спрямо 0,7% през април. Това означава, че инфлацията ще остане под 1% за осми пореден месец, което е далеч от заложената от централната банка цел за 2%.

В същото време ще бъде публикуван и доклад за безработицата в еврозоната през месец април. Прогнозите са, че показателят ще достигне до 11,8%, което е близо до рекордните 12% от миналата година.

Японската йена също изгуби позиции спрямо долара на фона на спекулациите, че пенсионните фондове в страната ще увеличат поръчките си на чуждестранни активи. Nomura Holdings Inc. прогнозира, че покупките на чуждестранни активи за около 200 млрд. долара от най-големите пенсионни фондове в страната ще доведе до поевтиняване на йената с около 10% спрямо долара през тази година.

Едно евро се разменя срещу 1,3610 долара, в близост до най-ниските стойности за днес. GBP/USD се търгува около 1,6740. В същото време един долар се разменя за 102,00 йени, като печалбите на зелените пари за днес възлизат на над 0,2%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:07 | 06.09.22 г.
fallback