fallback

Еврото започва седмицата с печалби срещу долара

Отличното представяне за йената продължава и по време на европейската търговия

13:15 | 19.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото отчита минимално повишение спрямо долара в началните часове на търговията в понеделник. След 2 поредни седмици на сериозни загуби за единната валута, инвеститорите очакват нова доза важни икономически новини, които да покажат дали Европейската централна банка (ЕЦБ) ще разхлаби паричната си политика. В същото време отличното представяне за йената от края на миналата седмица продължава като в момента валутата се намира на 2-месечен връх спрямо долара.

Единната европейска валута започва седмицата оптимистично в опит да заличи поне част от натрупаните спрямо долара загуби, които за последните две седмици достигнаха 1 на сто. Сериозният натиск върху еврото се дължи на очакванията, че ЕЦБ ще предприеме допълнителни мерки за стимулиране на икономиката в региона още през следващата си среща в началото на юни. Спекулациите за подобен ход успяха да прекратят възходящия тренд на единната валута, тъй като все повече инвеститори увеличават залозите си за по-слабо евро.

По данни на Комисията за търговия със стокови фючърси, публикувани в петък, нетно късите еврови контракти за седмицата завършила на 13 май са 2 175, а нетно дългите позиции за предходната седмица са били 32 551. Редица анализатори смятат, че съществуват много причини за влизане на къси позиции срещу еврото. От една страна стои натискът, че ЕЦБ може да предприеме действия, а от друга е силното представян на икономиката на САЩ и орязването на стимулите там, което неизменно ще доведе до по-силен долар.

Японската йена реагира сравнително слабо на доклада за машинните поръчки в страната, публикуван тази сутрин. Измерителят записа рекордно повишение през март, достигайки до 19,1% увеличение за предходния месец. Ръстът при машинните поръчки се дължи на въвеждането на по-висок данък от 1 април върху вносните стоки в Япония, което през март предизвика бум във вноса на стоки в страната.

Инвеститорите ще наблюдават и търговските данни от Япония, които ще бъдат публикувани в сряда. Очаква се минимално покачване на износа, въпреки по-слабата йена.

Едно евро се разменя срещу 1,3720 долара, след като през изминалата седмица достигна до тримесечно дъно при 1,3650. GBP/USD се търгува около 1,6820. В същото време един долар се разменя за 101,30 йени, което е най-ниското ниво за последните два месеца.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 28.08.22 г.
fallback