fallback

Йената продължи да поскъпва, насочвайки се към 2-седмична печалба

Евентуалното забавяне на икономическия растеж до края на тази година може да предизвика нови печалби за японските пари

12:39 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йената е на път да запише повишение спрямо кошница от основни валути за втора поредна седмица на фона на показаните слабости при някои от най-големите икономики в света, които увеличиха търсенето на активи убежища.

Щатският долар се понижи до най-ниското си ниво спрямо японските пари от средата на март, след вчерашното изявление на Джанет Йелън, от което стана ясно, че Федералният резерв все още няма намерение да увеличава лихвените равнища.

Опасенията около забавянето на темповете на растеж на някой от най-големите световни икономики през идните месеци постепенно увеличава търсенето на активи убежища. Азиатските инвеститори приемат йената като един от най-сигурните активи в региона, а именно заради това икономическите или геополитически сътресения по света се отразяват положително на японските пари. Евентуалното забавяне на икономическия растеж до края на тази година, може да предизвика нови печалби за йената, смятат някои анализатори.

От 9 май насам японската валута е спечелила 0,3% спрямо долара, след като през предходната седмица прибави нови 0,3% към стойността си. Това първата двуседмична печалба за йената от 31 януари насам. Намаляването на доходността на 10-годишните облигации на САЩ оказва допълнителен натиск върху зелените пари, тъй като интересът на инвеститорите към дългосрочните облигации на страната намалява значително с понижението.

Вчерашните данни за индустриалното производство в САЩ показаха спад в активността с 0,6% за месец април, а ревизираните данни за предходния период показаха повишение от 0,9%. Стойностите се разминават значително с прогнозите на анализаторите за повишение от 0,4%. Друг важен доклад от страната показа, че индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,3% за изминалия месец, спрямо 0,2% през предходния.

Важни новини от вчерашния ден дойдоха и от Европа. Брутният вътрешен продукт на еврозоната се е увеличил с 0,2% за първите три месеца на годината. Това е половината от прогнозирания от анализаторите ръст от 0,4%.

Текущият растеж съвпада с този от последното тримесечие на миналата година, когато също беше 0,2%. Новината се отрази негативно върху еврото, което е на път да запише 0,6% загуба спрямо йената за тази седмица и 0,3% спад спрямо долара.

Едно евро се разменя срещу 1,3720 долара, след като вчера достигна до 3-месечно дъно при 1,3650. GBP/USD се търгува около 1,6800. В същото време един долар се разменя за 101,50 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
fallback