fallback

Валутните пазари в очакване на важните макроданни от Европа и САЩ

Пазарните участници ще насочат вниманието си към изявлението на Джанет Йелън пред Търговската камара във Вашингтон

11:30 | 15.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар и еврото започнаха деня колебливо на фона на важните икономически новини, които ще бъдат публикувани по-късно днес. Данните за инфлацията в Европа и САЩ, както и изявлението на Джанет Йелън ще дадат повече яснота около паричните политики на централните банки на две от най-силните икономики в света.

В сряда щатският долар докосна най-ниското си ниво от седмица насам спрямо йената, след като доходността по 10-годишните държавни облигации в САЩ падна до най-ниското си ниво от шест месеца, намалявайки апетита към американски активи. Доходността по дългосрочния държавен дълг на страната се е понижила до 2,52 пункта, което е ниво невиждано от 31 октомври насам.

Днешният ден е наситен с важни икономически новини от Европа и САЩ, които ще окажат влияние върху представянето на пазарите. Докладът за индекса на потребителските цени в еврозоната се очаква с огромен интерес, тъй като ще покаже текущото ниво на инфлацията в региона.

Показателят е един от основните, следен от Европейската централна банка и разочароващи стойности при него почти сигурно ще означават, че институцията ще въведе нови икономически стимули на следващата си среща през юни. Прогнозните данни за основния индекс на потребителските цени за еврозоната са за увеличение до 1% през месец април на годишна база, спрямо 0,7% през предходния месец.

В следобедните часове на деня ни очакват нова порция важни новини, този път от САЩ. Основните индикатори, които ще окажат влияние на пазара, отново са свързани с индекса на потребителските цени, които ще покаже нивото на инфлацията в страната. Очакванията са измерителят да остане без промяна на ниво от 1,7% на годишна база.

Други важни новини, които ще бъдат публикувани по едно и също време, са данните за молбите за помощи за безработица за изминалата седмица, които се очаква да запишат минимално увеличение, и индексите на Фед за Ню Йорк и Филаделфия, които ще покажат текущото икономическо състояние в тези 2 региона.

Пазарните участници ще насочат вниманието си и към изявлението на Джанет Йелън пред Търговската камара във Вашингтон. Очаква се Йелън да запази твърдата си позиция относно текущата парична политика и да не обявява нови планове за увеличение на лихвените равнища, въпреки стабилния растеж в страната.

Изнесените по-рано днес данни за брутния вътрешен продукт на Япония, показаха, че страната е отчела растеж на годишна база в размер на 5,9% за първото тримесечие. Това е най-силният растеж от периода юли-септември 2011 г. и той се дължи на факта, че потребителите в страната увеличиха сериозно потреблението си преди повишаването на данъците, което влезе в сила на 1 април.

Едно евро се разменя срещу 1,3685 долара, което е близо до най-ниските стойности за деня. GBP/USD се търгува около 1,6750. В същото време един долар се разменя за 102,10 йени, което е от своя страна е в близост до най-високите стойности за деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 01.09.22 г.
fallback