fallback

Натискът за еврото продължава след разпродажбите от петък

Фокусът на пазарите е насочен към японската йена, която губи позиции след последните правителствени данни

12:06 | 12.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото успя да се задържи около най-ниските си стойности от месец насам спрямо долара, след като през изминалата седмица записа най-сериозното понижение от месец март насам. Това се случи на фона на коментарите на Марио Драги, че ЕЦБ може да предприеме количествени облекчения още на следващата си среща през юни.

Днес пазарните участници ще насочат вниманието си към изявленията на други две високопоставени официални лица от банката, които вероятно ще внесат повече яснота около създалата се ситуация.

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Витор Констанцио и членът на управителния съвет Евалд Новотни ще направят изявления днес по време на конференцията по икономика във Виена. Очакванията са двете високопоставени лица да дадат повече яснота около думите на Марио Драги, който заяви на 8 май в Брюксел, че "управителният съвет на банката е готов да действа следващия път, но преди това искаме да видим прогнозите за пазара на труда, които ще бъдат публикувани в началото на юни". Следващата среща на ЕЦБ ще се проведе на 5 юни.

Фокусът на пазарите в началото на новата седмица беше насочен към японската йена, която изгуби позиции след публикуваните данни, показали свиване в излишъка по текущата сметка на страната. Причината за намаления излишък в търговския баланс, е повишението на вноса в страната преди въвеждането на увеличението на данъците за вносни стоки.

Тази стъпка на правителството ще намали печалбите от инвестиции в чужбина и именно поради тази причина през последните месеци наблюдаваме презапасяване с вносни стоки от страна на японските инвеститори.

Инвеститорите в Страната на изгряващото слънце са продали през март рекордно количество дългосрочни и средносрочни облигации, деноминирани в евро, съобщиха от Министерството на финансите тази сутрин. Финансовите мениджъри в сраната са направили нетни продажби на стойност 1,92 трлн. йени (19,2 млрд. долара), записвайки четвърти пореден месец на разпродажби.

Това е най-дългата серия на разпродажби след 10-те месеца завършили през 2011 г., по време на разгара на дълговата криза в Европа. През изминалата година японските инвеститори за закупили нетно 5.39 трлн. йени от средносрочни и дългосрочни европейски облигации.

Едно евро се разменя срещу 1,3765 долара, след като на 9 май потъна до 1,3745, което е най-ниското ниво от 8 април насам. GBP/USD се търгува около 1,6875. В същото време един долар се разменя за 101,90 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:11 | 12.09.22 г.
fallback