fallback

Еврото отстъпи от достигнатите върхове преди срещата на ЕЦБ

Изненадващо решение от страна на финансовата институция би имало много по-силен ефект върху пазарите

11:42 | 08.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото изгуби позиции по време на азиатската сесия, отстъпвайки от близо 2-месечния връх, до който достигна срещу долара. Разпродажбите за единната валута идват на фона на предстоящата среща на Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще се проведе днес.

От друга страна доларът успя да стабилизира позициите си след изненадващо слабото представяне на зелените пари от началото на седмицата, на фона на вчерашното изявление на Джанет Йелън пред Конгреса.

В 15:30 часа българско време ще се проведе пресконференцията след срещата на ЕЦБ, на която ще стане ясна текущата парична политика, която ще провежда институцията. Очакванията са, че лихвените равнища ще останат непроменени.

В същото време преобладаващото мнение е, че централните банкери няма да предприемат изненадващи действия с цел стимулиране на икономиката и този месец. На този фен специалистите предупреждават, че действия от страна на банката не се изключват напълно, въпреки че очакванията за такива са изключително ниски.

Изненадващо решение от страна на институцията би имало много по-силен ефект върху пазарите, спрямо този, който наблюдавахме по време на предходни действия на банката. Прогнозите на трейдърите са, че евентуалното предприемане на действие от страна на ЕЦБ ще понижи еврото под 1,3800 спрямо долара. Ако централните банкери оставят политиката си непроменена, единната валута вероятно ще остане на нивата, на които се намира в момента.

Във вторник щатският долар претърпя сериозни загуби след дни на търговия в тесен рейндж, без ясно изразена посока. С вчерашното изявление на Джанет Йелън зелените пари успяха да стабилизират позициите си, тъй като за момента Федералният резерв на САЩ не предвижда промяна в паричната си политика.

Йелън подчерта необходимостта да продължи да подкрепя икономиката и намекна, че за момента лихвените равнища няма да бъдат променяни.

Едно евро се разменя срещу 1,3925 долара, което е в близост до най-високата стойност за днес. GBP/USD се търгува около 1,6950, след като във вторник цената се доближи до ключовите 1,7000. В същото време един долар се разменя за 101,80.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 04.09.22 г.
fallback