fallback

Протоколът от срещата на Фед усили натиска върху долара

Австралийският долар се повиши до най-високото си ниво спрямо щатския си съименник от 20 ноември насам

13:22 | 10.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар продължи с разочароващото си представяне, записвайки 3-та поредна сесия на сериозни понижения спрямо еврото. Това се случи, след като публикуваният вчера протокол от срещата на Фед показа, че опасенията от преждевременно увеличение на лихвените равнища са безпочвени. В същото време австралийският долар увеличи печалбите се от изминалите няколко дни след доклада за промяната в броя на заетите, които изненада приятно инвеститорите.

Протоколът от срещата на Федералния резерв на САЩ, която се проведе на 18-19 март, показа, че централните банкери са притеснение от прогнозите на големите търговски банки относно лихвените равнища в страната. От институцията отричат намерения за по-агресивни действия, с които да предизвикат по-скорошно от очакваното увеличение на лихвените равнища.

В документа става ясно още, че поставеният праг на безработицата от 6,5% е остарял като измерител за състоянието на икономиката и се обмисля неговото цялостно премахване. Централните банкери са се съгласили да наблюдават по-широк кръг от икономически данни, за да определят монетарната си политика.

Анализатори на JPMorgan коментираха, че протоколът от срещата на Фед е приет с оптимизъм от пазарите. Те добавят, че в записите не се съдържа информация за това какъв период от време трябва да мине между окончателното прекратяване на монетарните стимули и увеличението на лихвените равнища. На пресконференцията на 19 март от Фед коментираха, че ще изчакат "определено време" след като приключат програмата за обратно изкупуване на активи.

Австралийският долар се повиши до най-високото си ниво спрямо щатския от 20 ноември насам, след публикуваните данни за състоянието на пазара на труда в страната. Броят на заетите в Австралия за месец март се е увеличил с 18 100, което е около седем пъти повече от прогнозираното от анализаторите увеличение от 2 500. Нивото на безработицата също се понижи неочаквано до 5,8%, спрямо предходните 6,1%.

Едно евро се разменя срещу 1,3860 долара, което в близост до нивото на затваряне от вчера. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9450. USD/JPY достигна до 101,65, което е най-ниското ниво за деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Цената проби горната граница на низходящия ценови канал, които можете да видите на графиката по-горе, и се насочи към тестване на нивата около 1,3920. Ако възходящото движение продължи, двойката вероятно ще направи нов опит да тества психологическите 1,4000, до които се приближи в началото на месец март.

Предимството е на страната на еврото, но сериозното поскъпване от началото на седмицата създава предпоставки за корекции.

AUD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 10.09.22 г.
fallback