fallback

Загубите за долара се задълбочиха

Разочароващите данни за неселскостопанската заетост увеличиха интереса към стенограмата от срещата на Фед

14:50 | 09.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар потъна до най-ниското си ниво от повече от пет месеца насам, спрямо кошница от десетте основни валути. Понижението идва на фона на очакваната стенограма от срещата на Фед, която ще бъде публикувана днес. Намаляващата възможност за допълнителни стимули от страна на Европейската централна банка, както и силните данни за индустриалното производство във Великобритания, дадоха сериозна подкрепа на еврото спрямо зелените пари.

Тази сутрин щатският долар успя да възстанови малка част от натрупаните загуби през предходните 2 сесии. Противоречивият доклад за пазара на труда в САЩ, който беше публикуван в петък оказа силен натиск върху зелените пари, на фона на появилите се спекулациите, че възстановяването в страната се е забавило.

Разочароващите данни за неселскостопанската заетост увеличиха интереса към стенограмата от срещата на Фед, която ще бъде публикуваната по-късно днес. Пазарните участници очакват да открият в документа повече информация за плановете на централната банка, относно провежданата от нея парична политика. Стенограмата може да отговори и на въпроса какви мерки ще предприеме Фед, ако икономическото възстановяване се окаже по-бавно от очакваното.

През последния месец еврото записа три последователни седмици на негативна територия, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че управителният съвет на банката е съгласен да започне проучването на инструменти, с които да стимулира растежа в еврозоната. Централните банкери не изключиха като опция покупките на активи по анти-дефлационна програма за количествени улеснения. Коментарите на редица представители на ЕЦБ потвърдиха решимостта за борба с ниската инфлация в региона.

В същото време липсата на действие след последната среща на централната банка на Европа предизвика спекулации, че няма да бъдат предприети допълнителни мерки за стимулиране на икономиката, а изявленията на представителни лица имат за цел единствено да окажат натиск върху еврото.

Британският паунд спечели позиции спрямо еврото и долара, след като доклада за индустриалното производство в страната изненада приятно инвеститорите. Показателят се е увеличил с 0,9% през февруари спрямо предходния месец, което е около 3 пъти над прогнозите на анализаторите. Икономиката на Великобритания е една от най-силно представящите се в Европа, заедно с тази на Германия.

Едно евро се разменя срещу 1,3800 долара, което в близост до дневния връх. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9375. USD/JPY достигна до 102,00, след като през вчерашния ден доларът загуби 1,3% спрямо йената.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Новата седмица започна с предимство за еврото, след като двойката успя да се задържи над границата от 1,3700.

Цената се намира около 1,3800, където е горната граница на низходящия ценови канал, които можете да видите на графиката по-горе. Ако това ниво не бъде пробито, можем да очакваме ново понижение за двойката и тестване на подкрепата на 100-дневната пълзяща средна.

AUD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 23.08.22 г.
fallback