fallback

Йената поскъпна след запазването на японската парична политика

Доларът продължава да губи позиции за втори пореден ден в очакване на стенограмата от срещата на Фед

12:20 | 08.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йената спечели позиции спрямо кошница от валути, след като от проведената днес среща на Японската централна банка (ЯЦБ) стана ясно, че стимулите за икономиката няма да бъдат увеличавани. В същото време щатският долар продължи да губи позиции за втори пореден ден в очакване на стенограмата от срещата на Фед, която ще бъде публикувана на 9 април.

Резултатите от срещата на ЯЦБ съвпаднаха с първоначалните прогнози на специалистите. От институцията решиха да запазят непроменена програмата си за вливане на стимули в икономиката. През тази година централните банкери вероятно ще удвоят покупките на електронно търгувани фондове и ще увеличат годишните покупки на облигации с поне 10 трлн. йени. Председателят на банката Харухико Курода заяви преди месец, че има голяма вероятност инфлацията в страната да достигне до заложената от институцията бариера от 2%.

Спекулациите, че йената ще поскъпне, след като ЯЦБ се въздържа от предприемането на допълнителни стимули до този момент се оправдават. Вероятно подкрепата за местната валута ще намалее през следващите дни, на фона на нарастващите спекулации, че на следващата среща на банката ще бъдат предприети по-агресивни мерки за стимулиране на икономиката. Предстоящото заседание на банката е на 30 април и на него ще станат ясни най-актуалните прогнози на банката за растеж и инфлация.

Доларовият спот индекс, който следи представянето на зелените пари спрямо десетте основни валути, остана без промяна тази сутрин, след като през предходните две сесии изгуби 0,5%. Очакванията са за по-сериозна волатилност на щатския долар, след утрешното публикуване на стенограмата от срещата на Фед. Централните банкери намалиха стимулите с 10 млрд. долара до 55 млрд. долара.

Основният въпрос, който вълнува пазарите е кога ще започне увеличението на основните лихвени проценти в САЩ. Пазарните участници се надяват документа от последната среща на Фед да даде повече информация по този въпроси. Председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че увеличението на лихвените проценти може да започне "около шест месеца" след края на програмата за обратно изкупуване на активи.

Едно евро се разменя срещу 1,3765 долара, което в близост до дневния връх. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9320. USD/JPY достигна до 102,70, което е най-високото ниво от 28 март насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Новата седми започна с предимство за еврото, след като двойката успя да се задържи над границата от 1,3700.

В случай, че поскъпването продължи, можем да очакваме тестване на следващата ключова съпротива около 1,3800, където се намира горната граница на низходящия ценови канал, които можете да видите на графиката по-горе. Предимството остава на страната на щатския долар, но отварянето на къси позиции на този етап е рисковано.

AUD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 12.09.22 г.
fallback