fallback

Доларът задържа печалбите си преди данните за безработицата в САЩ

Eврото достигна до eдномесечно дъно спрямо зелените пари след заседанието на ЕЦБ

12:34 | 04.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар остава в близост до достигнатия по-рано през седмицата 10-седмичен връх спрямо йената преди днешния доклад на Министерството на труда на САЩ за новооткритите работни места. Инвеститорите очакват данните с повишено внимание, тъй като по традиция те имат ключово значение при вземането на решения от Федералния резерв, относно паричната политика, която провежда.

В същото време еврото достигна до eдномесечно дъно спрямо зелените пари, след като председателят на ЕЦБ Марио Драги затвърди позицията си, че банкерите са готови да предприемат допълнителни мерки, за да предотвратят риска от дефлация в Еврозоната.

Докладът на Министерството на труда на САЩ вероятно ще покаже, че в страната през месец март са открити 200 000 нови работни места. Ако прогнозата се окаже вярна, това ще бъде най-сериозното увеличение от ноември насам. Нивото на безработица в страната ще намалее до 6,6%, спрямо 6,7% през предходния месец, смятат още анализаторите.

Оптимизмът на пазарите е подхранван и от редица експерти, които смятат, че повишението в неселскостопанската заетост в САЩ ще бъде дори по-голямо от заложените прогнозни стойности. Подобни данни ще дадат силен тласък на долара, тъй като биха могли да накарат Федералния резерв да преразгледа плановете си за увеличение на основните лихвени проценти.

Вчерашната среща на Европейската централна банка завърши без сериозни изненади. Основните лихвени проценти бяха запазени на рекордно ниските нива при 0,25%, а лихвите по банковите депозити в централната банка бяха оставени при 0%.

По време на пресконференцията след края на срещата Марио Драги заяви, че не се изключва използването на нетрадиционни механизми за стимулиране на икономиката. Обсъждането на програми за количествено облекчаване също остава сред вариантите на централните банкери. От изявлението на Драги става ясно, че централните банкери са все по-склонни да прибегнат до използването на стимули, за да стимулират икономическия растеж и да избегнат риска от дефлация в региона.

Едно евро се разменя срещу 1,3700 долара, в близост до най-ниската си стойност за деня. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9240, което е най-високото ниво за днес. USD/JPY се търгува при 103,85. Щатският долар е на път да завърши седмицата с 1,1% ръст спрямо йената и 0,3% ръст спрямо еврото.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
fallback