fallback

Доларът достигна 2-месечeн връх спрямо йената

Раздвижването на фондовите пазари увеличава доверието към еврото и експозициите към него се увеличават

13:24 | 02.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар поскъпна до най-високото си ниво спрямо йената от 2 месеца насам на фона на силния икономически оптимизъм сред пазарните участници в САЩ през вчерашния ден. Данните на ADP за промяната на заетостта в частния сектор, които ще бъдат публикувани днес, могат да дадат допълнителен тласък на зелените пари. В същото време насрочената за утре среща на Европейската централна банка и спекулациите около решенията, които ще бъдат взети на нея, ще оказват влияние върху представянето на еврото през следващите дни.

Пазарините участници продължават да следат с интерес новините от САЩ, тъй като доларът проявява висока чувствителност към тях. Добрите икономически данни вдъхват оптимизъм, тъй като съвпадат с целите на Федералния резерв за провеждане на насочваща политика, която да определеи точния момент, в които ще бъдат повишени лихвените равнища.

Днешните данни от изследователския институт ADP може да покажат, че американските компании са добавили 195 000 нови работни места през март, след като през предходния месец увеличението беше в размер на 139 000. Стойностите са очаквани с интерес, тъй като са смятани за предшественик на ключовия доклад на Министерството на труда на САЩ за промяната в неселскостопаснаката заетост, който ще бъде публикуван в петък. Прогнозите са, че новите работни места през март са в размер на 200 000, спрямо 175 000 през предходния месец.

Фокусът на инвеститорите от Европа през следващите дни ще бъде насочен към насрочената за утре среща на Европейската централна банка. Предварителните прогнози са, че централните банкери ще предприемат мерки за стимулиране на икономиката.

Подобни действия биха оказали натиск на еврото, което навлиза в 20-ти пореден месец на поскъпване спрямо кошница от валути. Силното представяне на единната валута има значителен принос към забавянето на инфлацията в региона, която в момента се намира значително по-ниско от заложената граница от 2%.

За миналата година еврото е спечелило 8,1%, приключвайки 4 поредни години на понижения, които продължиха от 2009 до 2012 г. Сигналите за възстановяване на икономиката в еврозоната стават все по-отчетливи, а това увеличава апетита на инвеститорите и все по-голяма част от тях насочват вниманието си към ценни книжа от региона. Раздвижването на фондовите пазари увеличава доверието към единната валута и експозициите към нея се увеличават.

Едно евро се разменя днес за 1,3800 долара. Щатската валута е изгубила около 0.3% спрямо еврото за последните 3 дни. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9250, след като по-рано достигна до дъно при 0,9220. USD/JPY се търгува около 103,80, след като от началото на седмицата доларът спечели около 1.1%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката образува техническата фигура "Сутрешна звезда" (Morning star), която даде допълнителна подкрепа в полза на еврото. Цената тества на няколко пъти съпротивата при 1,3800.

Ако това ниво бъде пробито, предпоставките за нови дълги позиции ще се увеличат. В случай на понижение под 1,3750, предимството отново ще премине на страната на долара.

AUD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 03.09.22 г.
fallback