fallback

Доларът загуби позиции на фона на спекулациите около политиката на Фед

Публикуваните по-рано през деня икономически новини от Европа зарадваха инвеститорите

12:18 | 01.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар задържа натрупаните в понеделник загуби спрямо кошница от валути, срещу които се разменя, след направеното изявление на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън. Тя заяви, че икономиката все още има нужда от стимули и програмата за изкупуване на активи не е завършила. Инвеститорите ще следят новините от САЩ с повишен интерес през тази седмица, за да преценят каква ще бъде политиката на централната банка в близките месеци.

Доларът записва трети пореден ден на понижения спрямо еврото. В понеделник зелените пари бяха подложени на натиск от коментарите на председателя на Фед Джанет Йелън, която заяви, че водещата световна икономика ще има нужда от монетарни стимули "още известно време".

На пресконференцията в Чикаго Йелън добави, че централната банка не е направила достатъчно в борбата си с безработицата, въпреки че задържа лихвените проценти на близки до нулата нива за повече от 5 г. и налива средства в икономиката чрез покупка на облигации.

Доларът изтри натрупаните през изминалата седмица печалби след изявлението на Джанет Йелън. Тя побърза да успокои инвеститорите, заявявайки, че постепенното намаляване на монетарните стимули ще продължи, но Фед не бърза да увеличава лихвените равнища.

Коментарите на Йелън отново насочиха погледите на инвеститорите към икономическите новини от САЩ, тъй като по-силните данни ще вдъхнат увереност на централните банкери да се придържат към предварително начертаните си планове. Основната новина, която се очаква днес, е свързана с доклада на ISM за бизнес активността в производствения сектор в страната.

Публикуваните по-рано днес икономически новини от Европа зарадваха инвеститорите. Еврото спечели позиции, след данните за ръста в индустриалния сектор в региона. През месец март индикаторът е достигнал до 53 пункта, колкото бяха и прогнозите на анализаторите.

Стойностите са съвсем малко по-ниски от достигнати през месец февруари 53,2 пункта. Отделен доклад показа, че безработицата в Германия е останала на равнище от 6,7%, но безработните в страната са намалели повече от прогнозираното.

Едно евро се разменя днес за 1,3790 долара. Щатската валута е изгубила около 0,3% спрямо еврото за последните 2 дни.

Двойката AUD/USD се търгува при 0,9260, след като по-рано достигна до връх при 0,9304. USD/JPY се търгува около 103,35, след като от началото на седмицата доларът спечели около 0,8%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:20 | 04.09.22 г.
fallback