fallback

Еврото остана стабилно въпреки противоречивите новини от Германия

Пазарът очаква днешното изявление на Марио Драги, който може да даде повече яснота за бъдещето на монетарната политика в еврозоната

12:45 | 25.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото отчете минимални понижения тази сутрин след публикуваните икономически новини в Германия. Потребителското доверие на водещата европейска икономика се понижени, но остава в близост до най-високите стойности за последните три години. Пазарни участници ще очакват с интерес данните от САЩ свързани с продажбите на нови жилища и потребителското доверие в страната.

Единната европейска валута успя да запази сериозната си печалба спрямо долара от миналата седмица на фона на данните от понеделник, показали ръст в производствения сектор и сектора на услугите в Еврозоната. Показателите отчетоха най-сериозния си ръст от повече от три години насам.

Тази сутрин стана ясно, че бизнес климатът на IFO за Германия е намалял през месец март до 110,7 пункта от 111,3 пункта през предходния отчетен период. Това е първото понижение на показателя от пет месеца насам, след като компаниите оцениха рисковете пред търговията на фона на ескалиращото напрежение между Европейския съюз и Русия.

В същото време прогнозите за икономическия растеж на Германия през първото тримесечие вдъхват оптимизъм сред анализаторите. Очакванията са за ново разширяване на немската икономика, което ще бъде значително по-голямо от постигнатото през последното тримесечие на 2013 г.

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги ще направи изявление в Париж по-късно днес. Миналия месец той коментира, че икономиката на еврозоната се възстановява според очакванията на централните банкери и не са необходими допълнителни икономически стимули. ЕЦБ запази основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,25%.

Днес в САЩ ще бъдат публикувани няколко важни икономически новини. Министерството на икономиката на страната ще изнесе данните за продажбите на нови жилища през месец февруари. Показателят вероятно се е понижил с 4,9% до 445 000 на годишна база. Отделен доклад най-вероятно ще покаже ръст в потребителското доверие през месец март.

Все повече водещи икономически показатели от САЩ показват подобрение в стойностите си, потвърждавайки мнението на пазарните участници, че разочароващите данни през първите два месеца от годината се дължаха предимно на лошото време в страната.

Едно евро се разменя за 1,3810 долара, в близост до най-ниското ниво за деня. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9140, а 1 долар са разменя срещу 102,20 японски йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:53 | 02.09.22 г.
fallback