fallback

Йената губи позиции след референдума в Крим

Пазарът ще следи с интерес данните от САЩ на фона на предстоящото заседание на Федералния резерв

13:00 | 17.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена изгуби част от натрупаните през изминалата седмица печалби спрямо еврото и долара след проведения референдум на кримския полуостров. Ралито на руските борси от тази сутрин успя да намали опасенията, че желанието на Крим да се присъедини към Москва може да доведе до допълнително увеличаване на напрежението със Запада.

Йената започна деня с понижения на фона на задаващата се развръзка около ситуацията в Крим. След проведения референдум в неделя стана ясно, че около 96% от гласувалите на черноморския полуостров са дали съгласието си регионът да се отцепи от Украйна и да се присъедни към Русия. Правителството в Киев, както и САЩ и Европа заявиха, че вотът е нелегален и няма да признаят резултатие от него.

По-късно днес ще се проведе среща на външните министри на страните от Европейския съюз. Целта на срещата е предприемането на санкции срещу Русия. В същото време президентът на САЩ Барак Обама проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, от който е станало ясно, че Белият дом няма да приеме анексирането на Крим към Русия.

Привидно намалялото напрежение в региона се отрази негативно и на швейцарският франк, който също е смятан за валута обежище. На 13 март валутата достигна до най-високото си ниво спрямо еврото и долара от октомври 2011 г. насам.

Интересът на инвеститорите в Азия беше привлечен и от Китай, след като стана ясно, че централната банка е увеличила дневния лимит на движение, който може да прави юана спрямо щатския долар. Китайската валута ще можете да се търгува до 2% отклонение в двете посоки от поставения дневен фиксинг.

До момента централната банка предоставяше възможност за отклонение от 1%. Този ход потвърждава обещанията на китайските лидери да направят пазарния курс по-пазарен и по този начин да насърчат свободното движение на капитали за инвестиционни цели.

Днес се очакват няколко инкономически новини от САЩ, които могат да окажат влияние върху представянето на долара. Икономическите данни от страната са следени с голямо внимание от пазарните участници, тъй като стабилните новини означават, че Федералният резерв ще продължи с политиката си по намаляване на монетарните стимули. Това от своя страна се отразява положително на щатския долар.

Едно евро се разменя днес за 1,3900 долара. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9080, което е най-високото ниво за деня. В същото време USD/JPY се търгува при 101,80, след като достигна до дневно дъно при 101,18.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:42 | 12.09.22 г.
fallback