fallback

Подемът на еврото продължава, единната валута надхвърли 2-годишен връх

Новозеландският долар поскъпна сериозно след покачването на основната лихва

12:51 | 13.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еворото поскъпна до най-високото си ниво от над 2 години насам на фона на растящия оптимизъм около икономическия растеж в еврозоната. В същото време щатският долар записа минимални понижения, спрямо кошница от 10 основни валути, на фона на очакваните по-късно днес новини от САЩ.

Индикаторите за по-бърз растеж на икономиката в еврозоната продължават да оказват ключова роля в представянето на еврото през последните седмици. След срещата на Европейската централна банка, проведена на 6 март, спекулациите, че икономиката се възстановява според плановете, се увеличиха значително. Централните банкери оставиха лихвените проценти в региона непроменени на рекордно ниски равнища, но се въздържаха от допълнителни монетарни стимули.

Днешните данни от Азия създадоха притеснения сред инвеститорите, тъй като икономическите новини от Китай отново разочароваха инвеститорите. Продажбите на дребно и индустриалното производство на втората по големина икономика в света, са отчели по-слабо повишение от прогнозите. Противоречивите данни предизвикаха нови опасения сред азиатските инвеститорите, а това се отрази положително на японската йена, тъй като валутата се използва като средство за съхранение на стойността в моменти на несигурност сред пазарните участници.

Новозеландският долар поскъпна сериозно спрямо всички основни валути, след като централната банка на страната взе решение да повиши лихвените проценти. По този начин Нова Зеландия се превърна в първата развита страна, която прибягва до повишаване на лихвените равнища след края на финансовата криза. Затягането на политиката дойде на фона на притесненията, че инфлационният натиск в страната през следващите месеци най-вероятно ще се увеличи.

Днес пазарните участници ще насочат вниманието си към САЩ, където ще бъдат публикувани няколко важни икономически новини. Продажните на дребно в страната вероятно са се увеличили с 0,2% през февруари, спрямо предходния месец, когато показателят се понижи. Друга важна новина е свързана с молбите за помощи за безработица в страната. Очаква се новите молби да се увеличили със 7 000 до 330 000 за седмицата завършила на 8 март.

Едно евро се разменя днес за 1.3950 долара, след като достигна връх при 1,39660. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9060, което е близо до най-високото ниво за деня. В същото време USD/JPY се търгува при 102.50, записвайки понижения за 3-ти пореден ден.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:45 | 03.09.22 г.
fallback