fallback

Йената задържа печалбите си на фона на притесненията на инвеститорите

Спекулациите за по-слаб растеж в Китай продължиха да се отразяват негативно върху австралийския долар

12:05 | 12.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена остана стабилна през днешния ден на фона на увеличеното търсене на активи убежища от инвеститорите в Азия. Слабите данни от Китай, както и продължаващото напрежение в Украйна бяха в основата на по-големия интерес към ниско рискови активи.

Спекулациите за по-слаб растеж в Пекин, се отразяват негативно върху австралийския долар, който губи позиции спрямо кошница от валути за четвърти пореден ден.

Една от водещите новини от началото на тази седмица беше свързана с търговския баланс на Китай. Неочакваният спад в износа на страната с 18,1% през февруари предизвика смут на пазарите, тъй като първоначалната прогноза беше за ръст в експорта от 7,5%.

В същото време вноса в страната е нараснал повече от прогнозираното, увеличавайки търговския дефицит до 23 млрд. долара. Данните се отразиха негативно върху цените на суровини като петрол, мед, желязна руда и други.

Китай е най-големият търговски партньор на Австралия и опасенията за намалено търсене на метали потопиха валутите на двете страни. Австралийският долар записва 4-та поредна сесия на спад спрямо основните валути, срещу които се разменя.

Икономическите новини от страната през вчерашния ден допълнително разочароваха инвеститорите след по-слабите данните за потребителското доверие и бизнес активността. Надеждите за поскъпване на австралийския долар са свързани с предстоящите новини от Китай за продажбите на дребно и индустриалното производство.

Йената поскъпна във вторник на фона на продължаващия конфликт в Украйна. Азиатската валута по традиция се представя по-силно от останалите водещи валути по време на по-сериозен пазарен стрес.

В същото време Европейският съюз (EC) ще обсъди на 17 март налагането на по-сериозни санкции срещу Русия, заради действията на Москва на кримския полуостров. Желанията на Крим са регионът да се отдели от Украйна, като за тази цел ще бъде проведен референдум на 16 март.

От ЕC и САЩ предварително обявиха, че няма да признаят резултатите от референдума и евентуалното отделяне на Крим може да предизвика задълбочаване на конфликта между Москва и Запада. В същото време ситуацията в украинската столица Киев остава критична, тъй като безаконието нараства, а временно управляващата партия очевидно не може да овладее ситуацията.

Едно евро се разменя днес за 1,3850 долара, след като за момента се движи в тесен рейндж от 25 пипса. Двойката AUD/USD се търгува при 0,8920, което е най-ниското ниво за деня. В същото време USD/JPY се търгува при 102,80, след като по-рано днес достигна до връх 103,08.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

В четвъртък еврото проби низходящата тренд линия построена по върховете от началото на месец юни 2008 г. насам, създавайки предпоставки за дългосрочно предимство на единната валута спрямо долара.

Ако повишението продължи, можем да очакваме тестване на психологическите 1,4000. Предпоставките за поскъпване на еврото ще останат налице, докато цента се задържа над 1,3800.

AUD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
fallback