fallback

Еврото се насочи към 3-годишен връх на фона на политиката на ЕЦБ

Поскъпването на европейските пари може да принуди еврозоната да разхлаби допълнително монетарната си политика

13:08 | 11.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Силното представяне на еврото след проведената в четвъртък среща на Европейската централна банка продължава. Решението на институцията да не променя текущата си парична политика, въпреки поскъпващата единна валута, увеличи спекулациите, че еврото може да достигне най-високите си стойности от над 3 г. насам.

В случай, че икономиката на еврозоната покаже още признаци на възстановяване през следващите месеци, а данните от САЩ останат разпокъсани, еврото може да поскъпне до нива от средата на 2011 г., когато цента на двойката беше над 1,45. Прогнозите са, че засилване на единната валута до тези нива може да притисне ЕЦБ да намали лихвените проценти.

На пресконференция миналия четвъртък президентът на централната банка Марио Драги заяви, че икономическото възстановяване в еврозоната върви според очакванията и не изисква промяна в паричната политика. Неговите коментари изпратиха еврото до 2,5-годишен връх, а спекулациите, че през идните дни цената ще пробие границата от 1,40, се увеличиха значително.

Вчера един от членовете на ЕЦБ Кристиан Ноайе, изяви недоволството си от високите нива на еврото, но изказването не оказа влияние върху пазарите. Вероятно инвеститорите ще изпитат решимостта на централните банкери да запазят паричната си политика непроменена, като добавят нови дълги залози в полза на единната валута.

Еврото спечели 15% спрямо долара от достигнатото през 2012 г. дъно. Евентуалното рязко поскъпване на валутата ще увеличи риска от дефлация в еврозоната, тъй като по този начин се намаляват цените на вносните стоки и се оскъпява износа. Марио Драги коментира, че по-силната единна валута от 2012 г. насам е намалила инфлацията в региона с едва 0,4%.

Тази информация предизвика спекулации, че централните банкери ще толерират ново 5%-но поскъпване за еврото, което ще го изведе до около 1,45. Над тези стойности влиянието върху инфлацията в Европа ще стане осезаемо и ЕЦБ бъде притисната да предприеме стъпки по намаляването на лихвените равнища. Според анализаторите най-разумният ход за банката е да намали лихвените проценти по депозитите, които в момента са 0%, до отрицателна величина.

Едно евро се разменя днес за 1,3860 долара, след като достигна до дъно при 1,3846. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9030. В същото време USD/JPY се търгува при 103,30, след като по-рано днес достигна до връх 103,45. Щатският долар поскъпва спрямо йената за 7-ма поредна сесия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 06.09.22 г.
fallback