fallback

Доларът се насочи към най-голямата седмична печалба спрямо йената за 2014 г.

Фед е твърдо решен да продължи стратегията си за намаляване на стимулите, заяви президентът на институцията в Ню Йорк Уйлям Дънди

12:30 | 07.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар поскъпна спрямо йената по време на вчерашната сесия и е на път да запише най-силното си седмично представяне от 3 месеца насам. Коментарите на официални лица, че Федералният резерв е твърдо решен да продължи с намаляването на икономическите стимули, дадоха допълнителен тласък на щатската валута. Днес вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към важния месечен доклад за промяната в неселскостопанската заетост на САЩ.

В четвъртък доларът достигна до най-високото си ниво спрямо йената от месец януари след доклада на Министерството на труда на Щатите, показал, че по-малко американци от прогнозираното са подали молби за помощи за безработица. Измерителят намаля с 26 000 до 323 000 за седмицата завършила на 1 март, а прогнозата на анализаторите беше за спад до 336 000. Това е най-ниската стойност от ноември насам.

Президентът на Федералния резерв за Ню Йорк Уйлям Дънди заяви вчера, че лошите метеорологични условия в САЩ ще окажат негативно влияние върху икономическия растеж през фискалното тримесечие, но това няма да предизвика фундаментална промяна в перспективите пред икономиката.

Дънди добави, че Фед е твърдо решен да продължи стратегията си за намаляване на стимулите. В същото време, президентът на централната банка за Филаделфия Чалрз Плосър беше още по-краен в думите си, заявявайки, че забавянето на стимулите трябва да се ускори. Федералният резерв следва план за намаляване на печатането на пари, като на последните си 2 заседания банкерите намаляваха стимулите с по 10 млрд. и към момента те са в размер на 65 млрд. долара на месец.

Друго важно събитие през вчерашния ден беше срещата на Европейската централна банка. От институцията оставиха основните лихвени проценти в еврозоната непроменени при 0,25%. Прогнозите на ЕЦБ са, че инфлацията в еврозоната, която беше 0,8% през февруари, ще се ускори до 1,7% през последното тримесечие на 2016 г. Потребителските цени ще се повишат с 1% през текущата година, смятат отще от банката.

Срещата на европейските централни банкери се отрази положително на еврото, което поскъпна значително спрямо долара. Засилването на единната валута идва на фона на появилите се преди срещата спекулации, че банката може да прибегне до увеличаване на икономическите стимули, действие, което не беше предприето от ЕЦБ.

По-късно днес, Министерството на труда на САЩ ще публикува очаквания с голям интерес доклад за промяната в неселскостопанската заетост. Очакванията са, че американската икономика е създала 149 000 нови работни места през февруари, след като през предходния месец новите позиции бяха едва 113 000. През 2013 г. са създавани средно около 200 000 работни места на месец, което е значително повече от публикуваните до момента през тази година стойности.

Едно евро се разменя днес около най-високите си стойности за деня при 1,3875. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9115, което също е най-високото ниво за деня. От началото на седмицата австралийският долар е поскъпнал с около 1,1% спрямо щатския. В същото време USD/JPY се търгува при 102,90.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:38 | 27.08.22 г.
fallback