fallback

Повишение за паунда след данните за растежа на Острова

Китайският юан продължи със силната си волатилност на фона на очакванията за разхлабване на валутния контрол в страната

12:50 | 26.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Паундът продължи 2-дневното си поскъпване спрямо еврото и долара след публикуваните данни за брутния вътрешен продукт на Великобритания, показал растеж през 4-тото тримесечие. Японската йена също остана стабилна през днешния ден, след като получи подкрепа по време на сесията в Азия. Инвеститорите все по-често усилено прибягват към местната валута като инструмент за съхранение на стойността, на фона на увеличаващите се опасения около икономическия растеж в Китай.

Тази сутрин Националното статистическо бюро на Великобритания публикува данните БВП на страната. За четвъртото тримесечие на 2013 г. показателят се е увеличил с 0,7% спрямо предходното тримесечие. Данните оказаха подкрепа за местната валута, тъй като доверието в икономиката на Острова се увеличава.

Паундът спечели 13% през изминалата година, което го превръща в най-добре представилата се валута сред паричните единици на 10-те водещи световни икономики. За същия период еврото е спечелил 6,8%.

Във вторник щатският долар отстъпи позиции, притиснат от разочароващи от САЩ. През миналата седмица валутата достигна до 3-седмичен връх на фона на окуражаващите данни за пазара на труда в страната, но разочароващото представяне на останалите икономически индикатори през последните дни породи спекулации за нестабилност в икономиката, което оказа натиск върху зелените пари.

По-късно днес в САЩ ще бъдат публикувани данните за продажбите на нови жилища в страната през месец януари. Прогнозите са, че показателят е намалял до 400 000, спрямо 415 000 през предходния месец.

По време на азиатската сесия погледите на пазарните участници отново бяха насочени към Китай, където местният юан продължи с волатилното си представяне от последните дни. Сериозните движения при валутата се дължат на спекулациите, че централната банка ще предприеме действия за по-свободната търговия с юана. През последните месеци китайската валута поскъпна значително, на фона на серия намеси от централните банкери.

Двойката EUR/USD се търгува около 1,3740, като дневното движение остава в тесни граници от едва 30 пункта . Един паунд се разменя около най-високите стойности за деня при 1,6690. В същото време USD/JPY се търгува при 102,30.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото започна седмицата силно и възвърна изгубените в края на миналата седмица позиции. В същото време доларът събра подкрепа около 1,3770, след като двойката направи три неуспешни опита да пробие това ниво.

Вероятно EUR/USD ще продължи движението си по тренд линията построена по дъната от началото на месец февруари, поставяйки под въпрос дългосрочния низходящ тренд.

GBP/USD

От началото на седмица британската лира печели позиции спрямо долара, потвърждавайки основният дългосрочен тренд.

Корекцията, която наблюдавахме при кабела през изминалата седмица, вероятно е приключила и можем да очакваме ново тестване на съпротивата около 1,6730.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 04.09.22 г.
fallback