fallback

Доларът в очакване на икономически новини от САЩ

Eврото спечели позиции след публикуваните по-рано през деня данни за БВП на Германия

12:38 | 25.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар успя да задържи позициите си в началните часове на сесията във вторник, оставяйки на нивата от предходната сесия. Основните кросове с долара се търгуват в тесни граници на фона на очакванията за икономически новини от САЩ, които да дадат повече яснота около темповете на възстановяване на икономиката на страната.

По време на азиатската сесия пазарните участници следяха с интерес представянето на Китай, където по-слабите новини от последните дни породиха опасения, относно икономическия растеж. Притесненията се допълват и от опитите на правителството да охлади бума при пазара на имоти. В същото време китайският юан достигна до най-ниското си ниво от 5 г. насам на фона на спекулациите, че централната банка може да се намеси на пазара, за да прекрати стабилното поскъпване на местната валута.

Тази сутрин еврото спечели позиции след публикуваните данни за брутния вътрешен продукт на Германия за четвъртото тримесечие на 2013 г. Стойностите съвпаднаха с прогнозите на анализаторите, регистрирайки ръст от 0,4% за тримесечието. БВП на най-голямата икономика в еврозоната се е увеличило до 1,3% на годишна база, спрямо 1,1% през 2012 г, което е по-малко от прогнозирания ръст от 1,4%.

В понеделник доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо кошница от 16 валути, остана стабилен, търгувайки се в тесни граници. В основата на минималното движение на долара беше липсата на икономически новини отвъд Океана през вчерашния ден.

Интересът към зелените пари вероятно ще се възстанови по-късно днес, когато в САЩ ще бъдат изнесени няколко важни новини. Очакванията са индексът на цените на жилищата за месец декември да се увеличи с 0,4% спрямо предходния период, а потребителското доверие през февруари вероятно ще отчете минимално понижение. През последните няколко седмици инвеститорите бяха многократно разочаровани от публикуваните данни от САЩ, свързани с новите работни места, продажбите на дребно и пазара на недвижими имоти.

Двойката EUR/USD се търгува около 1,3750, а по-рано днес достигна до връх при 1,3762. Един паунд се разменя около най-високите стойности за деня при 1,6680. В същото време USD/JPY се търгува при 102,40.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 13.09.22 г.
fallback