fallback

Силното скорошно представяне насочи долара към седмична печалба

Зелените пари ще запишат най-силния си едноседмичен ръст спрямо йената от началото на годината

12:43 | 21.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар продължи тенденцията от последните 2 сесии и през днешния ден, записвайки нови печалби. Основната причина за силното представяне на зелените пари се крие във все по-сериозните спекулации, че Федералният резерв на САЩ ще продължи с политиката си по постепенно намаляване на паричните стимули. По-слабите икономически данни от страната не притесняват централните банкери, тъй като са причинени от лошата метеорологична обстановка, която скоро ще се подобри.

Доларът е на път да запише най-сериозното си седмично поскъпване спрямо йената за тази година. Това се случва ден преди присъединяването на Джанет Йелън към групата от финансови министри и централни банкери на Г-20. Групата подкрепя изтеглянето на финансовите стимули и допълва, че централните банки на страните членки трябва да поддържат своя ангажимент за провеждане на разумна парична политика. Срещата на върха ще се проведе на 22 февруари в Сидни.

През януари Фед взе решение да намали месечните покупки на облигации с нови 10 млрд. долара до 65 млрд. Централните банкери аргументираха решението си с по-бързото намаляване на безработните в страната от очакваното, въпреки противоречивото представяне на останалите икономически индикатори.

В същото време няколко от централните банкери, присъствали на заседанието, коментираха, че липсата на промяна в икономическата ситуация ще е ясен сигнал за продължаване на програмата за постепенно прекратяване на монетарните стимули.

Следващата среща на Федералния резерв е на 18-19 март, а насоки за това какви решения ще бъдат взети на нея, ще получим от насрочените за днес изявления на президента на Фед за Сейн Луис Джеймс Булард и неговия колега от Далас Ричърт Фишър.

В същото време австралийският долар изгуби позиции, след като цените на желязната руда се понижиха с 1.2% за последните 2 дни достигайки до 122,90 долара за метричен тон. Рудата е основната стока изнасяна от Австралия за Китай и движенията в нейната цена оказват пряко влияние върху стойността на местната валута.

Основната причина за понижението на цената на желязната руда е намаленото търсене от Китай на фона на рекордното количество запаси, които азиатската страна е натрупала през изминалата седмица.

Двойката EUR/USD се търгува днес около 1,3715. По-рано днес беше достигнат връх при ключовите 1,3700. Един паунд се разменя за 1,6680 долара, след достигнато дневно дъно при 1,6610 . В същото време USD/JPY се търгува при 102,45.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
fallback