fallback

Йената поскъпна на фона на разочароващите новини от Азия

Инвеститорите продължават да възприемат японските пари като основно средство за съхранение на стойността при икономически сътресения

12:42 | 20.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена поскъпна спрямо кошница от 16 основни валути, след като инвеститорите в Азия потърсиха убежище за капиталите си, притеснени от слабите данни за индустриалното производство в Китай. Важна новина от вчерашния ден беше публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ.

Според документа е възможно централните банкери да повишат основните лихвени проценти в страната по-скоро от очакваното, което създаде известно объркване сред инвеститорите.

Йената спечели позиции по време на азиатската сесия, след като предварителните данни от индекса на бизнес активността в производствения сектор на Китай отчетоха понижение. Прогнозният индекс достигна до 48,3 пункта през февруари спрямо очаквания за 49,5 пункта. Стойности под 50 са ранен индикатор за забавяне в темповете на развитие на икономиката.

Инвеститорите в Азия приемат йената като основно средство за съхранение на стойността при икономически сътресения и това е основната причина японската валута да поскъпва при негативни новини и понижения на фондовите пазари в региона.

Една от най-коментираните новини отвъд Океана в сряда бе свързана със стенограмата от проведеното в края на януари заседание на Федералния резерв на САЩ. От документа става ясно, че е обсъждано повишаването на лихвените проценти, ако безработица в страната падне под 6,5%.

Фед аргументира решението си с по-бързото намаляване на безработните в страната от очакваното, въпреки противоречивото представяне на останалите икономически индикатори. В същото време няколко от централните банкери, присъствали на заседанието, коментираха, че липсата на промяна в икономическата ситуация ще е ясен сигнал за продължаване на програмата за постепенно прекратяване на монетарните стимули.

Определеният от Федералния резерв праг на безработицата е политика, известна още като "бъдещи насоки". Целта е да се запази стабилността в икономиката, като се гарантира на инвеститорите, че основните лихвените проценти ще останат ниски въпреки подобрението в икономиката на страната. През декември 2012 г. Фед намали лихвените проценти на близки до нулата нива и заяви, че ще продължи тази политика докато безработицата не се свие под 6.5%, или инфлацията не се покачи над 2.5%.

Днес в САЩ ще бъдат изнесени данните за oсновния индекс на потребителските цени. Показателят е очакван с интерес, тъй като представлява основен измерител за нивото на инфлацията в страната. Вероятно през януари индексът ще продължи да се покачва, но с по-бавни темпове. Прогнозата е за умерен ръст от 1.6% на годишна база в сравнение с 1,7% през предходния месец.

Двойката EUR/USD се търгува днес около ключовите 1,3700. По-рано днес беше достигнато дъно при 1.3685. Един паунд се разменя за 1,6660 долара. В същото време USD/JPY се търгува при 101,80, след като във вторник достигна до дневен връх при 102,75, което е най-високото ниво от 31 януари насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 10.09.22 г.
fallback