fallback

Понижения за паунда след ръста на безработицата във Великобритания

Вниманието на пазарните участници през днешния ден отново ще се насочи към САЩ

13:37 | 19.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британският паунд навлезе в 3-ти пореден ден на понижения, след като безработицата в страната се повиши през януари. Междувременно инфлацията на Острова се сви под поставената цел от местната централна банка за първи от повече от 4 години насам. Вниманието на пазарните участници през днешния ден отново ще бъде насочено към САЩ на фона на очаквания доклад за новите разрешителни за строеж.

Очакваният с интерес доклад за безработицата във Великобритания показа, че през четвъртото тримесечие на 2013 г. показателят се е увеличил изненадващо до 7,2%. През предходното тримесечие нивото на безработицата беше 7,1%, а очакванията на анализаторите бяха то да остане непроменено и през този отчетен период. От същия доклад стана ясно, че молбите за помощи за безработица са намали с 27 600, което е повече от прогнозираното.

Днес беше изнесена стенограмата от последното заседание на Английската централна банка. От документа стана ясно, че централните банкери са решили единодушно да запазят основния лихвен процент на рекордно ниско ниво, докато безработицата е над равнището от 7%.

Във вторник британската лира загуби позиции спрямо кошница от 18 основни валути. Пониженията дойдоха след изнесените данни за индекса на потребителските цени за месец януари. Показателят се покачи с 1,9% на годишна база при прогноза на анализаторите за повишение от 2%, колкото е и инфлационната цел на Английската централна банка.

През последните години Великобритания имаше сериозни проблеми с овладяването на нивото на инфлацията, като през септември 2011 г. показателят достигна до 5,2%. От централната банка поясняват, че стойности под и над целевата граница от 2% са еднакво лоши за икономиката.

Днес се очакват няколко важни икономически новини от САЩ. Очакванията са, че важният индикатор за разрешителните за строеж през месец януари е отчел минимално понижение спрямо предходния месец. Повишения в стойността на индикатора оказват положително влияние върху националната валута, тъй като разрешителните се явяват водещи катализатор за активността на пазара на недвижими имоти. Друга важна новина от САЩ е свързана с „Индекса на производствените цени“, където се очаква понижение.

Двойката EUR/USD се търгува днес около 1,3760. По-рано днес беше достигнат връх 1,3775. Един паунд се разменя за 1,6680 долара. В същото време USD/JPY се търгува при 102,20, след като във вторник достигна до дневен връх при 102,75, което е най-високото ниво от 31 януари насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:07 | 08.09.22 г.
fallback