fallback

Доларът навлиза в новата седмица с надежда за възстановяване

Йената записа повишение благодарение на обратната корелация между представянето на акциите и валутата

13:06 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар изгуби позиции спрямо всички основни валути през изминалата седмица на фона на слабите икономически новини от САЩ предизвикали спекулации, че Федералният резерв може да забави темпа на намаляване на стимулите. В същото време британският паунд достигна до най-високото си ниво от 2009 г. насам благодарение на стабилните икономически новини от страната.

Доклад от петък показа, че индустриалното производство в Щатите неочаквано се е понижило през януари. Показателят е отчел най-сериозния си спад от месец май 2009 г. насам. Като основна причина за понижението анализаторите изтъкват изключително тежката метеорологична обстановка в страната.

Лошото време се отрази на цялостното представяне на икономиката на САЩ. Изнесена в четвъртък информация от Министерството на търговията, показа, че продажбите на дребно през месец януари са намалили с 0,4%. Ревизираните данни от предходния месец отчетоха понижение от 0,1%.

През януари Фед взе решение да намали месечните покупки на облигации с нови 10 млрд. долара до 65 млрд. Плановете на централните банкери предвиждат намаляване на стимулите с по 10 млрд. на всяка една от предстоящите срещи на Федералната комисия за отворените пазари. Целта е пълното прекратяване на монетарните стимули до края на календарната 2014 г.

Оптимистичната икономическа обстановка на Стария континент продължи и през изминалата седмица. Британският паунд спечели позиции след публикуваните данни, показали повишение в цените на жилищните имоти в страната с 3,3% през този месец. Показателят спечели 1% през януари.

Темповете на растеж на икономиката на Великобритания са изключително високи, а това от своя страна предизвика спекулации, че основните лихвени проценти ще бъдат повишени. Гуверньорът на Английската централна банка побърза да успокои инвеститорите, заявявайки, че цените на заемите няма да бъдат увеличавани в близко бъдеще. Централните банкери предвиждат ръстът на брутния вътрешен продукт на страната да достигне до 3,4% през тази година, което ще направи икономиката на Великобритания най-бързо растящата в развития свят.

В Азия йената записа повишения благодарение на разочароващите данните за БВП на Япония, на фона на съществуващата обратна корелация между представянето на акциите и валутата в страната. За последните 3 месеца на 2013 г. икономиката се е разширила с 1% на годишна база, въпреки прогнозите на анализаторите за увеличение от цели 2,8%.

Австралийският долар също поскъпна, след публикуваните на 15 февруари данни, че кредитирането в Китай е достигнало до рекордно високо равнище. Увеличението в икономическата активност в азиатската страна се отразява положително на Австралия, тъй като Токио е най-големият търговски партньор на страната.

Двойката EUR/USD се търгува днес около ключовите 1,3700. По-рано днес беше достигнат връх 1,3725. Един паунд се разменя за 1,6760 долара, като по-рано днес беше формиран връх при 1,6821. В същото време USD/JPY се търгува при 101,80. Йената е спечелила 0,5% спрямо долара през изминалата седмица.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
fallback