fallback

Разочароващите новини от САЩ увеличиха загубите за долара

Японската йена разшири възхода си спрямо зелените пари до трета поредна търговия

13:00 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът изгуби позиции в четвъртък след противоречивите макроикономически новини от Щатите. Данните за продажбите на дребно в страната, както и тези за помощите за безработица разочароваха инвеститорите. Пазарните участници насочват погледите си към днешните данни за индустриалното производство с надеждата резултатите от него да подкрепят щатския долар.

Вчерашният доклад на Министерството на търговията показа, че продажбите на дребно през месец януари са намалели с 0,4%, въпреки прогнозата на анализаторите, че показателят ще остане непроменен. През предходния отчетен период продажбите отчетоха ръст от 0,2%. Докладът е приеман за един от основните измерители за покупателната сила на населението на Щатите, тъй като в него са включени повече от 33% от разходите на потребителите.

В четвъртък Министерството на финансите на САЩ съобщи за изненадващо увеличение в молбите за помощи за безработица. Показателят се е увеличил с 8 000 спрямо предходната седмица, достигайки 339 000. Прогнозата на анализаторите беше за около 330 000 нови молби.

Слабите данни от САЩ идват на фона на набиращата нова сила зимна буря в страната, която остави без ток хиляди хора през последните 3 дни. Очакванията са снеговалежите да продължат още няколко дни, а това ще създаде нови затруднения при сухопътния и въздушния транспорт.

Днес ще бъда публикувани още няколко важни новини от Щатите. Очакванията са, че продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги се е увеличила с 0,2% през януари. През предходния месец индустриалното производство отбеляза ръст от 0,3%. В същото време индексът на прогнозното потребителско доверие на Мичиганския университет най-вероятно ще отчете понижение през февруари, смятат анализаторите.

В Азия йената се възползва от по-слабия долар и спечели позиции за трети пореден ден. Това е най-дългата положителна серия за японската валута от повече от 3 седмици насам. Пониженията в цените на акциите в страната дадоха допълнителен тласък на йената, благодарение на съществуващата обратна корелация между азиатската валутата и ценните книги.

От изнесен тази нощ доклад в Китай стана ясно, че индексът на потребителските цени е записал повишение от 2,5% през месец януари, спрямо година по-рано. Данните надминаха прогнозите на анализаторите с 0,1%.

Двойката EUR/USD се търгува днес около 1,3680. По-рано днес беше достигнат връх 1,3714, като това е най-високото ниво от 27 януари насам. В същото време USD/JPY се търгува при 101,80. Йената е спечелила 0,5% спрямо долара през тази седмица.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 14.02.14 г.
fallback