fallback

Валутните пазари очакват на речта на новия председател на Фед

Повечето експерти очакват потвърждаване на курса на текущата монетарна политика

12:45 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Търговията на валутните пазари през вчерашния ден беше значително по-слаба от обичайното. Основна причина за липсата на активност е очакваното днес изявление на новия председател на Федералния резерв Джанет Йелън. В същото време австралийският долар достигна до 4-седмичен връх, след като индексът на цените на жилищата и бизнес доверието в страната се увеличиха.

Джанет Йелън ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ по-късно днес. Това ще е първото публично изказване на Йелън откакто се закле като председател на Фед на 3 февруари. Очакванията за изявлението са разнопосочни. По-голямата част от анализаторите смятат, че Йелън ще застане твърдо зад провежданата до този момент политика на постепенно намаляване на икономическите стимули.

От друга страна разочароващите данни за пазара на труда на САЩ предизвикват спекулации, че новият председател на Фед може временно да преустанови намаляването на монетарните стимули.

Друга основна макроикономическа новина от САЩ, която се очаква през тази седмица е свързана с продажбите на дребно. В четвъртък Министерството на финансите ще публикува доклада си, който може да покаже, че продажбите към крайни клиенти през месец януари са се увеличили с 0,2% спрямо предходния отчетен период.

В същото време австралийският долар поскъпна спрямо всички основни валути. Силното представяне се дължи главно на отличните икономически новини от страната.

Цените на жилищата в Австралия са се увеличили с 9,3% през последното тримесечие на 2013 г., спрямо година по-рано, което е най-сериозното покачване от 3 г. насам. Показателят е нараснал с 3,4% спрямо предходното тримесечие. Друг важен измерител за икономиката на страната показа, че бизнес доверието се е увеличило през януари за първи път от 4 месеца насам.

От друга страна търговската активност в Азия остана ниска, тъй като днес беше почивен ден в Япония и финансовите пазари в страната бяха затворени.

Двойката EUR/USD се търгува днес около най-високата си стойност за деня при 1,3670. От началото на месеца доларът е спечелил 1,2% спрямо еврото. В същото време AUD/USD се търгува при 0,9030, насочвайки се към най-високото си ниво за тази година при 0,9084.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 04.09.22 г.
fallback