fallback

Силно представяне за долара въпреки разочароващите новини от петък

Пазарите очакват първото изявление на Джанет Йелън като ръководител на Федералния резерв на САЩ

11:52 | 10.02.14 г.
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се изкачи до най-високото си ниво от повече от седмица насам спрямо еврото и йената. Поскъпването се дължи на спекулациите, че Федералният резерв ще продължи с усилията си за намаляване на стимулите преди първото изказване на новия председател Джанет Йелън пред американските законодатели.

Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо кошница от 6 основни валути, поскъпва за пети пореден ден след доклада на Министерството на труда на САЩ, който показа изненадващо слаб ръст на заетостта за януари. Откритите нови работни места са 113 000 при прогноза за 180 000 позиции. Ревизираните данни от предходния месец показаха ръст от 76 000 нови позиции.

Докладът разочарова инвеститорите и в първите минути след публикуването на новината щатският долар понесе загуби спрямо всички основни валути. В последствие зелената валута успя да заличи тези загуби и дори регистрира поскъпване.

Нивото на безработицата в САЩ изненадващо намаля през януари до 6,6% от 6,7% за предходния месец. Това е най-ниската стойност на измерителя от октомври 2008 г. насам. По-ниското ниво на безработицата успя до голяма степен да намали притесненията от по-малкото създадени работни места през януари.

Във вторник новият председател на Фед Джанет Йелън ще говори пред Конгреса за първи път, след като встъпи в длъжност на 3 февруари. Нейното появяване идва, след като в края на миналия месец Федералният комитет по отворените пазари на САЩ взе решение да намали месечните покупки на облигации с нови 10 млрд. долара до 65 млрд. долара.

Централните банкери защитиха решението си за свиването на стимулите, заявявайки, че данните от трудовия сектор за разнопосочни, но като цяло свидетелстват за дългосрочно подобрение. Следващата среща на законодателите ще се състои на 18-19 март.

Търговският дефицит на Япония се е увеличил през декември до 638 млрд. йени (6,2 млрд. долара). Това е най-високата стойност от 1985 г. насам. Чуждестранните инвеститори са продали нетно 1,26 трлн. йени държавни облигации през последния месец на миналата година, което е най-високото ниво от септември насам.

Декемврийският дефицит намали излишъка по текущата сметка на Япония за 2013 година до около 3,3 трлн. йени. Свиването на излишъка позволява на страна да бъде по-малко зависима от чужди капитали и превръща йената в по-сигурно убежище срещу нестабилност на финансовите пазари.

Двойката EUR/USD се търгува днес около най-високата си стойност за деня при 1,3640. От началото на месеца доларът е спечелил 1,1% спрямо еврото. В същото време USD/JPY се търгува при 101.10. През миналата седмица двойката достигна до връх при 102,64, което е най-високото ниво от 31 януари насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 05.09.22 г.
fallback