fallback

Щатският долар се потопи до 3-седмично дъно срещу йената

Сагата около вероятното манипулиране на валутни курсове от най-големите световни банки продължава да набира скорост

11:29 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена се изкачи до най-високото си ниво спрямо американския долар за последните 3 седмици заради рязката промяна в настроенията сред пазарните участници след публикуването на петъчните данни за заетостта в САЩ. Доларът бе подложен на масови разпродажби, след като се оказа, че най-силната световна икономика е добавила значително по-малко нови работни места в сравнение с очакваното.

Йената се възползва от слабостта на „зелените пари“ и успя да компенсира спадовете, които натрупа през последните 3 седмици и вече се търгува в нивата около 103,30. Еврото също потегли нагоре, доближавайки техническите съпротиви при 1,3700.

Оптимизмът около възстановяването на американската икономика се изгуби в петък след изнасянето на данните за декемврийската заетост. Американските компании, без тези от селскостопанския сектор, са разкрили едва 74 000 работни места, съобщи Министерството на труда на САЩ. Очакванията бяха за 193 000 заети или 2,6 пъти повече.

Забавянето в темповете на подобрение на заетостта засенчи подобрението в общата безработица в САЩ, която за декември се сви до 6,7% от измерените през ноември 7%.

Като цяло пазарните участници са по-склонни да смятат, че Федералният резерв няма да прибързва с намаляването на програмата за стимулиране на щатската икономика. Тази нагласа се отразява в цената на долара и това е причината за поевтиняването на американската валута през последните часове.

В същото време сагата около вероятното манипулиране на валутни курсове от страна на най-големите световни банки продължава да набира скорост. Федералният резерв съобщи, че започва разследване за злоупотреба и ще проверява, дали има основание да се смята, че валутните курсове са били променяни умишлено.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Възходящият канал, който следим при двойката през последните месеци, остава валиден, а поевтиняването на еврото доближи цената до долната граница на канала.

Това създава предпоставки за ограничаване на спадовете и връщане на възходящата посока.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
fallback