fallback

Доларът потегли нагоре след позитивните сигнали от САЩ

Еврото бе подложено на разпродажби заради решението на S&P да намали първокласния кредитен рейтинг на ЕС

11:45 | 20.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар се насочи към осма поредна печеливша седмица спрямо японската йена и едновременно с това поскъпва за пети пореден ден срещу еврото заради сигналите за стабилизиране на икономиката на САЩ и по-широкото търсене на щатски активи.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо кошница от 6 основни валути, поскъпна до най-високите си стойности за последните две седмици, след като в сряда Федералният резерв обяви, че изтегля 10 млрд. долара стимули заради индикациите, че най-силната световна икономика вече е набрала достатъчно възходящ импулс, за да започне да се възстановява самостоятелно.

След решението да ограничи стимулите от 85 млрд. долара до 75 млрд. месечно Федералният резерв увери, че все още не е настъпило времето за вдигане на основния лихвен процент. От централната банка на САЩ имат намерение да увеличат лихвите, едва след като общата безработица в страната падне под 6,5%.

Малко по-късно днес ще бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт, които трябва да потвърдят положителната нагласа. За третото тримесечие на годината БВП на САЩ се е покачил с 3,9% на годишна база, сочат предварителните прогнози. Това ще бъде най-високата стойност на макроикономическия показател от първото тримесечие на 2010 г.

В същото време еврото бе подложено на разпродажби заради решението на агенцията Standard & Poor’s да намали първокласния кредитен рейтинг на Европейския съюз. Оценката на S&P е вече АА+ със стабилна перспектива. Тя е аргументирана с влошения финансов профил на региона и взаимодействие между страните-членки.

Двойката EUR/USD се търгува днес с 0,2% по-ниско спрямо вчерашните нива на затваряне. Засиленото търсене на американски долари свали цената до 1,3626 тази сутрин – най-ниската стойност от 6 декември насам. Щатската валута се разменя вече срещу 104,60 японски йени – най-високата цена за USD/JPY от октомври 2008 г.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Импулсът в полза на еврото от последните седмици бе задържан в нивата под 1,3800, което създава предпоставка за корекция и поскъпване на долара. Основният тренд обаче остава възходящ.

Двойката се търгува в канал, който запазва валидността на възходящия тренд вече шести месец.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 05.09.22 г.
fallback