fallback

Доларът е стабилен преди края на срещата на Фед

От началото на 2013 г. зелените пари печелят общо 3,8% срещу валутите на 10-те развити страни

11:35 | 18.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар се задържа в сряда на около 0,4% от най-ниската си стойност спрямо еврото за последните две години в очакване на края на срещата на Федералния резерв на САЩ, която трябва да даде отговор на въпроса, дали ще има завой в политиката за изкупуване на активи и задържане на основните лихви на рекордно ниски нива.

Щатската валута взе аванс от 0,3% срещу йената, формирайки текущ връх при 103,00. Посоката остава възходяща с тенденция за тест на максимумите при 103,92 от 13 декември – най-високите цени за долара от октомври 2008 г. Двойката EUR/USD се търгува при 1,3770, след като доларът ограничи спадовете при съпротивите около 1,3800 и за момента остава стабилен под тази граница.

Днес приключва двудневното заседание на Федералния резерв, което е последно за тази година. Според анализатори шансовете за промяна в монетарната политика и редуциране на стимулите, чрез които Фед изкупува активи за 85 млрд. долара месечно, вече са доста по-високи в сравнение с прогнозите отпреди месец. Анализатори на Bloomberg оценяват възможността за ограничаване на финансовите стимули на 34%, докато през ноември за същата прогноза бяха дадени едва 17% вероятност.

Ако печатането на пари и стимулите бъдат ограничени, доларът ще получи стабилна подкрепа за по-траен ръст в основните си кръстосани курсове и наваксване на загубите от последните месеци.

От началото на годината доларът е спечелил общо 3,8% срещу валутите на 10-те развити страни. Еврото се представя най-силно за периода с ръст от 8,7%, а най-слаба е японската йена, която се обезцени с цели 14% за последните близо 12 месеца.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Импулсът в полза на еврото от последните седмици бе задържан в нивата под 1,3800, което създава предпоставка за корекция и поскъпване на долара. Основният тренд обаче остава възходящ.

Двойката се търгува в канал, който запазва валидността на възходящия тренд вече шести месец.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:29 | 06.09.22 г.
fallback