fallback

Еврото достигна 6-седмичен връх преди коментарите на Драги

Пазарите очакват президентът на ЕЦБ да направи изявление днес в Рим

12:10 | 10.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото поскъпна спрямо долара до най-високите нива за последните 6 седмици, а спрямо японската йена изкачи 5-годишен максимум заради очакванията, че индустриалното производство във Франция ще сигнализира за възстановяване. Единната европейска валута показва признаци на стабилност точно преди днешното изявление на председателя на Европейската централна банка Марио Драги, който трябва да разсея нарастващите спекулации около монетарната политика и необходимостта от финансови стимули.

Валутата на 17-те страни-членки на еврозоната се покачи с 0,1% до 1,3770 долара. Това е най-високата цена за двойката EUR/USD от 30 октомври насам. Еврото поскъпна с 0,2% срещу японската йена до 142,17, където се търгуваше за последно през октомври на 2008 г.

Днес ще бъдат изнесени данните за индустриалното производство във Франция. Очаква се ръст в сектора от 0,1% за месец октомври спрямо ноември, когато макроикономическият индикатор се сви с 0,5%.

Марио Драги, който трябва да говори днес на конференция в Рим, сигнализира на 5 декември, че всички нови дългосрочни операции за засилване на ликвидността в банковия сектор трябва да гарантират, че парите ще влязат в реалната икономика на еврозоната, която продължава да се възстановява бавно от най-продължителната до момента рецесия. последните данни показаха, че кредитирането в региона продължава да се свива за 18 пореден месец.

От началото на годината до сега еврото поскъпна с 8,2% срещу валутите на 10-те развити страни. За същия период йената губи внушителните 15%, а доларът печели 3,3%.

Текущото предимство при еврото се дължи до голяма степен на слабостта на американския долар, който попада под ударите на политиката на Федералния резерв и безпрецедентното печатане на пари. Последното заседание на Фед за годината е в средата на другата седмица, когато изненадващо може да бъде взето решение за редуциране на размера на антикризисната програма.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се търгува във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам.

Еврото намери подкрепа и спря спадовете при долната граница на канала – 1,3300, след което започна да възстановява възходящия тренд. Вероятността от нови ръстове се усилва.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 10.09.22 г.
fallback