fallback

Доларът си върна възходящия тренд спрямо йената

Нетните къси позиции в японските пари нараснаха до 6,5-годишен връх

12:10 | 09.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар разширява преднината си спрямо японската йена в понеделник на фона на спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще обмисли намаляване на монетарните стимули на последното си заседание за годината. Преди това регионалните председатели на Фед ще коментират ефективността на антикризисната политика, а пазарът ще следи внимателно техните изказвания в търсене на ранни сигнали за намеренията на централната банка.

Доларът поскъпна с 0,2% до 103,20 японски йени днес, разширявайки допълнително предимството от 1,1%, което натрупа на 6 декември. Щатската валута се прицели отново към най-високите стойности за годината, концентрирани в нивата около 103,74. В същото време доларът успя да навакса днешното си изоставане спрямо еврото и да се върне при 1,3700.

На пазара на фючърси залозите срещу йената отчетоха повишение. Комисията, която регулира търговията с фючърси в САЩ, отчете, че разликата между експозициите срещу йената и тези в нейна полза, така наречените нетни къси позиции, са нараснали до 133 383 лота на 3 декември – най-високия обем от месец юли на 2007 г. насам.

Шансовете за намаляване на монетарните стимули в САЩ се увеличиха след изнесения в петък силен доклад за състоянието на трудовия пазар в страната. През ноември най-силната икономика е добавила 203 000 нови работни места в секторите извън селското стопанство. За същия период равнището на общата безработица пада до петгодишно дъно от 7,3% до 7%.

Данните изпревариха прогнозите на анализаторите и изместиха акцента върху предстоящото заседание на Федералния резерв. Последната среща за годината ще се състои на 17-18 декември и ще даде отговор на въпроса, дали щатската икономика вече е набрала достатъчно възходяща инерция, за да бъдат намалени стимулите.

Ако това се случи, доларът ще намери солидна подкрепа, тъй като по-малкото стимули означават ограничено печатане на пари. До преди седмица подобен сценарий бе малко вероятен, но силните новини от пазар на труда обърнаха настроенията на пазара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се търгува във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам.

Еврото намери подкрепа и спря спадовете при долната граница на канала – 1,3300, след което започна да възстановява възходящия тренд. Вероятността от нови ръстове се усилва.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:18 | 09.09.22 г.
fallback