fallback

Оптимизъм около икономиката в САЩ изкачи долара на 6-месечен връх

Щатската валута разширява предимството си спрямо еврото, йената и британската лира

11:05 | 03.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар поскъпна до 6-месечен връх спрямо японската йена, след като пазарните участници се фокусираха върху това, дали сигналите за стабилизиране на щатската икономика ще се окажат достатъчни за Федералния резерв, за да се заговори отново за намаляване на финансовите стимули.

Последните макроикономически данни от САЩ показаха изненадващо засилване на производството през ноември. Темповете на подобряване в сектора са най-бързи от месец април на 2011 г. Паралелно проучване, което ще бъде публикувано утре, вероятно ще покаже подобряване на заетостта в частния сектор. В петък пък се очакват данните за общата безработица в страната, които традиционно имат силен ефект върху пазара и решенията на Фед.

Доларът формира нов максимум спрямо йената при 103,39 тази сутрин. В същото време щатската валута разширява предимството си спрямо еврото и британската лира, където натрупа сериозни загуби през целия месец ноември. Двойката EUR/USD се търгува при 1,3555, а една британска лира се разменя за около 1,6400 долара.

От началото на годината „зелените пари“ отчитат ръст от 4,1% срещу кошница от валутите на развитите страни. Йената е най-слаба с цели 14% загуба за същия период, а еврото води в тази статистика с аванс от 7,2%.

Изследователският институт ADP, който периодично измерва заетостта в частния сектор на щатската икономика, се очаква да измери нови 170 000 работни места през ноември. Данните ще бъдат изнесени утре и ако те потвърдят прогнозата, това ще бъде най-високата стойност на показателя за последните 5 месеца.

Докато макроикономическите данни от САЩ продължават да поддържат позитивния тренд, доларът ще намира лесно подкрепата на пазарните участници, тъй като това доближава Федералния резерв до решението за ограничаване на печатането на пари и редуциране на финансовите стимули.

Фед ще публикува утре т.нар. "Бежова книга", която представлява доклад, изследващ състоянието на икономика. Докладът се публикува 8 пъти годишно, преди всяка среща на централната банка. Последната среща за годината на Фед ще се състои на 17-18 декември.

В четвъртък Европейската централна банка ще преразгледа монетарната си политика. Очакванията са банката да запази нивото на основния лихвен процент в еврозоната на текущите 0,25%. Срещата ще покаже, до колко ЕЦБ е готова да противодейства на незадоволителния растеж в региона чрез прилагане на допълнителни антикризисни механизми. Всеки намек за въвеждане на програма за стимулиране чрез покупки на активи, по подобие на Федералния резерв, ще означава разпродажби за еврото.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се търгува във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам.

Еврото намери подкрепа и спря спадовете при долната граница на канала – 1,3300, след което започна да възстановява възходящия тренд. Вероятността от нови ръстове се усилва.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 07.09.22 г.
fallback