fallback

Британската лира се насочи към най-високите си цени за 2013 г.

Макроикономическите показатели за състоянието на острова показват трайна тенденция на възстановяване

13:30 | 28.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британската лира продължава да разширява преднината си спрямо долара и по време на търговска сесия в четвъртък, когато достигна до най-високото си ниво от месец януари насам. Малко по-късно днес ще бъде изнесен докладът на Английската централна банка, а нейния председател Марк Карни ще даде пресконференция. Очаква се коментарите да бъдат силно оптимистични заради вчерашните данни за икономическия растеж на Острова, които потвърдиха, че британската икономика се ускорява през третото тримесечие.

Двойката GBP/USD проби над съпротивата на 1,6300 днес. Британската лира поскъпна с 0,35%, формирайки дневен връх при 1,6347. Стерлингът взе аванс и спрямо еврото, където добави 0,% към стойността си до 83,25. Това са най-високите цени за британската лира от началото на годината.

През последните 6 месеца лирата поскъпна със 7,3% срещу 10-те валути на развитите страни. Това е най-доброто представяне на фона на ръста на еврото от 4,2% и спада на долара от 1,9% за същия период.

Макроикономическите показатели за състоянието на острова показват трайна тенденция на възстановяване. Брутния вътрешен продукт нарасна с 0.8%, бизнес инвестициите са се увеличили с 1,4%, а потреблението отчита ръст от 0.8%, докато правителствените разходи се увеличават с 0,5%.

Английската централна банка повиши очакванията си за растежа малко по-рано този месец, което означава, че моментът, в който общата безработица ще падне до целевите 7%, вече е по-близо.

Политиката на централната банка за излизане от кризата чрез ниски лихви и прилагане на финансови стимули дават резултат. Все още обаче не е ясно, до кога икономиката ще остане на системи. Според пазара този момент не е чак толкова далече в бъдещето и това е причината за масовия интерес към британските активи и местната лира.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката продължава да се търгува във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам.

Еврото намери подкрепа и спря спадовете при долната граница на канала – 1,3300, след което започна да възстановява възходящия тренд. Вероятността от нови ръстове се усилва.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 19.08.22 г.
fallback