fallback

Еврото поскъпна до най-високото си ниво от началото на месеца

Фокусът в икономическия календар от тази седмица ще попадне върху данните за прогнозната инфлация и равнището на безработицата

11:30 | 27.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото бе подкрепено в сряда от новините, че Германия е постигнала споразумение за повишаване на трудовите възнаграждения и вдигане на разходите за пенсии и инфраструктура. Единната европейска валута поскъпна във всичките си основни кръстосани курсове, а спрямо щатския долар прескочи за кратко цените при 1,3600, формирайки най-високото си ниво от началото на ноември.

След 17 часа на преговори германският канцлер Ангела Меркел сключи коалиционно споразумение с партията на социалдемократите за прилагане на минимална работна заплата и увеличаване на разходите за пенсии и инфраструктура, без увеличаване на размера на основните данъците.

Двете страни постигнаха и договорка по въпроса с прилагането на такси върху финансовите трансакции, включващи търговията с валути и деривативни инструменти, затягане на контрола върху договорите за наем, намаляване на субсидиите за вятърна енергия и гласуване на закон за пътни такси, които ще се събират само от чужденци.

Според анализатори обаче текущото поскъпване на еврото може да се окаже последно, тъй като в макроикономически план липсват други силни новини, които да подкрепят възходящия тренд. Възстановяването на еврозоната остава анемично и изисква скорошната реакция на Европейската централна банка.

Членове на ЕЦБ коментираха през последните дни, че опциите за допълнително намаляване на основния лихвен процент не са изразходвани напълно и че все още има други монетарни лостове, с които да се противодейства на незадоволителния растеж. Антикризисните мерки на банката ще преминат със сигурност през отслабване на еврото, което създава реална опасност за износа в региона заради високата си цена в момента.

Преди това обаче фокусът в икономическия календар от тази седмица ще попадне върху данните за прогнозната инфлация и равнището на безработицата в еврозоната, които ще бъдат публикувани на 29 ноември. Двата доклада ще дадат повече яснота за състоянието на региона и нуждата от реакция на Европейската централна банка.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката продължава да се търгува във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам.

Еврото намери подкрепа и спря спадовете при долната граница на канала – 1,3300, след което започна да възстановява възходящия тренд. Вероятността от нови ръстове се усилва.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 27.11.13 г.
fallback