fallback

Как ще реагира ЕЦБ срещу силното евро и риска от забавяне на растежа?

Вероятно от догодина европейската банка ще започне да изкупува активи по примера на Федералния резерв и Японската централна банка

11:50 | 26.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото, втората най-силна валута от началото на годината, поскъпна чувствително в основните си кръстосани курсове през последните месеци и създаде предпоставка за спекулации около растежа на еврозоната през 2014 г. Силното възходящо движение на единната валута създаде реални предпоставки за забавяне на износа на региона, което може да се окаже повратен момент за икономическото и финансовото възстановяване.

На този фон пазарът се фокусира върху възможната реакция на Европейската централна банка, която за момента изостава в монетарната си политика спрямо Федералния резерв и Японската централна банка, но пък за сметка на това има достатъчно място за маневри в посока на финансови стимули и допълнително намаляване на лихвите.

Силата на единната европейска валута, която от началото на годината до момента поскъпна с 2,4% спрямо американския долар и е втората най-добре представяща се валута след датската крона, ще забави растежа в еврозоната с около 0,5% през 2014 г., сочат консенсусни прогнози на анализатори, при положение, че остане да се търгува в текущите си нива. Това означава, че антикризисната политика на ЕЦБ няма да донесе целевите резултати. Вместо това ще са необходими допълнителни мерки, с които ще се търси задържане на инвеститорския интерес.

Европейската централна банка има различни възможности за противодействие, но най-вероятните са две. Първата стъпка е допълнително намаляване на основния лихвен процент, който през октомври бе редуциран до 0,25%. Това ще доближи междубанковите лихви до нулевите равнища и ще има за цел да облекчи и засили кредитирането. Според различни прогнози дори има възможност за намаляване на лихвите до под нулеви нива, което за момента се оказва не е толкова вероятен сценарий.

Втората стъпка на ЕЦБ ще бъде прилагането на финансови стимули. Само до преди месец членовете на банката избягваха коментари по темата, но последните изказвания на председателя Марио Драги фокусираха вниманието на пазарните участници именно върху възможността от прилагане на финансови стимули.

Вероятно от догодина ЕЦБ ще започне да изкупува активи по примера на Федералния резерв и Японската централна банка, където безпрецедентното печатане на пари вече започна да се отразява положително в стойността на макроикономическите индикатори.

Без значение кой монетарен лост ще избере ЕЦБ, еврото ще бъде дестабилизирано. Понижението на единната валута ще бъде косвен ефект от приетите мерки, но защо не ЕЦБ да потърси умишлено отслабване на еврото и това да бъде основен аргумент за разширяването на антикризисната програма.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката продължава да се търгува във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам.

Еврото намери подкрепа и спря спадовете при долната граница на канала – 1,3300, след което започна да възстановява възходящия тренд. Вероятността от нови ръстове се усилва.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 05.09.22 г.
fallback