fallback

Договорката по иранската ядрена програма потопи йената до 6-месечно дъно

Нетни къси позиции в японската валута достигнаха 6-годишен връх от 112 216 лота

13:38 | 25.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йената потъна до най-ниската си стойност спрямо долара за последните 6 месеца, след като търсенето на валути с по-ниска степен на риск се сви значително заради споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма, което бе постигнато през уикенда. Цената на двойката USD/JPY прескочи в края на миналата седмица съпротивата при 100,00 и остава категорично над тази психологическа бариера.

Иран постигна съгласие за съкращаване на ядрената си програма и в замяна да получи намаляване на международните санкции върху петрол, автомобилни части, злато и ценни метали. Принципната договорка бе постигната вчера след 5-дневни разговори в Женева.

Освен намаленото търсене към валутите убежища, слабостта на японските пари се дължи в голяма степен и на предстоящия доклад за инфлацията, която според прогнозите ще се ускори през октомври до най-бързия темп на нарастване от 2008 г. насам.

Статистическото бюро на Япония ще съобщи на 29 ноември, че цените на потребителските стоки са нараснали с 0,9% през октомври спрямо година по-рано, сочат предварителните прогнози на анализатори. Това дава основание за спекулации около края на периода на дефлация в страната и възстановяването на икономиката спрямо очакванията.

„Действителният брутен вътрешен продукт расте, дефлацията е към своя край, бизнес доверието се подобрява, а корпоративните печалби са по-високи“,коментира заместник-министъра на финансите Мицухиро Фурусава по-рано днес.

През април Японската централна банка се ангажира с преследване на инфлация от 2% през следващите 2 години с цената на безпрецедентно нисък основен лихвен процент и финансови стимули.

Разликата между броя на залозите срещу японската йена и тези в нейна полза, или така наречените нетни къси позиции, се увеличи до 112 216 лота, което е най-голямата експозиция срещу японската валута от 2007 г. насам.

От началото на годината йената е най-слабата валута измежду валутите на развитите страни със спад от 13%. За същия период доларът добави 3,9% към стойността си, а еврото поскъпна със 7 на сто.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката продължава да се търгува във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам.

Еврото намери подкрепа и спря спадовете при долната граница на канала – 1,3300, след което започна да възстановява възходящия тренд. Вероятността от нови ръстове се усилва.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 10.09.22 г.
fallback